31 Mart 2008 00:00

Hemingway 70 yıl sonra tiyatro seyircisiyle buluştu

Ünlü Yazar Ernest Hemingway’in bundan 70 sene önce kaleme aldığı ancak hiç sergilenmeyen oyunu sonunda tiyatroseverlerle buluştu.

Paylaş

Ünlü Yazar Ernest Hemingway’in bundan 70 sene önce kaleme aldığı ancak hiç sergilenmeyen oyunu sonunda tiyatroseverlerle buluştu.
ABD’nin New York şehrindeki Mint Tiyatro Kumpanyası, Hemingway’in İspanyol iç savaşından bir kesitin anlatıldığı “Beşinci Sıra” adlı oyununu sergilemeye başladı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Hemingway’in 70 seneden bu yana raflarda bekleyen oyunu, sergilendiği ilk günde değişik tepkiler aldı. Oyunu değerlendiren Hemingway’in oğlu Patrick Hemingway, bir başyapıtla karşılaşmayı beklemediğini, ancak oyunun bazı bölümlerini eğlenceli bulduğunu söyledi.
İspanya’da komünistler hesabına çalışan bir gazetecinin dava adamlığı ve hümanistlik arasındaki ikileminin anlatıldığı oyunun yönetmeni Jonathan Bank, eserin bu kadar uzun süre sahnelenmemiş olmasının kötü olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Bank, daha önce de insanların unuttuğu ve yıllar öncesinde kalan oyunları günümüze uyarladığını belirterek daha önceki eserler gibi “Beşinci Sıra”nın kendine bir izleyici kitlesi yarattığını ifade etti. 1961 yılında hayata veda eden Ernest Hemingway’in bu eserini 1940 yılında bir tiyatro sahnelemek istemiş, ancak oyunda birçok değişiklik yapıldığını gören ünlü yazar, buna izin vermemişti.
Oyunun galasının ardından ilk değerlendirme New York Times gazetesinde yayınlandı.
Gazete, oyunun tanıtımında “Beşinci Sıra”nın “bir başyapıtın ortaya çıkarılmasından ziyade edebi bir merakın giderilmesi” olduğunu yazdı. 100 kişilik bir tiyatro salonuna sahip olan kumpanya, 1 ay boyunca Hemingway’in oyununu sergileyecek. (ANF)
ÖNCEKİ HABER

Evliya Çelebi sempozyumu

SONRAKİ HABER

Ermeniler kartpostal ve fotoğraflarla anlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...