31 Mart 2008 00:00

8 kadın ressamdan 8 bakış

Yetenek Sanat Merkezi, 26 Nisan 2008 tarihine kadar açık kalacak sergisinde sekiz kadın ressamın eserlerini bir araya getirmekte.

Paylaş

Yetenek Sanat Merkezi, 26 Nisan 2008 tarihine kadar açık kalacak sergisinde sekiz kadın ressamın eserlerini bir araya getirmekte.
Sergide, resimlerinde iki ana ve iç içe örülü temayı, kadını ve hüznü işleyen Demet Yersel’in yaşadıkları ve yaşayacakları ile belli belirsiz kent siluetleri önünde yer alan gölge figürler dikkat çekerken; Dilek Işıksel’in İstanbul’un ruhunu yansıtan kendine özgü düşsel, şiirsel ve sembolik dünya yorumu, soyut renk ve leke düzenlemeleri eşliğinde geniş ilgi görüyor.
Türk resminde titiz işçiliğin akla ilk gelenlerinden, imgesel motif ve kurguları fantastik akım içinde birleştirerek değişik bir biçem yaratmış olan tanınmış ressamlarımızdan Gülseren Südor’un resimleriyse, çizgisel dokularla ayrıntılı olarak biçimlendirdiği tablolarından oluşuyor. Doğadan seçilmiş görüntüler arasına yerleştirdiği çıplak kadın figürleri, organik kalıntılar, çıplak ağaç dalları, örtü kıvrıntılarıyla çevrelediği, sarmaladığı kadınları, fantastik gerçekçi üslubun örnekleri olarak serginin konu başlığına katkı sağlarken, Gülseren Südor’un çarpıcı pozlardaki kadınının vücudunun tutunduğu tüllerin, kumaş parçalarının uçuşmalarına uyum sağlarcasına eğilip bükülüp kıvrılmakta oluşu, sergiyi gezenlerce; “Kadına düşsel bir atmosferde dramatik bir anlam yüklemiş“ olarak yorumlanıyor.
Sergiye katılan ressamlardan Gülsün Erbil ise Mevlana’nın barış, sevgi ve hoşgörü çağrısından esinlenerek, soyut resme kavram yüklemesiyle dikkat çekiyor. Gülsün Erbil’in, “Sürdöngüler” olarak adlandırdığı karışık teknikteki son çalışmasında kullandığı sembollerden üçgenin kadını simgelemekte oluşu, sergiyi ziyaret edenlerce “ilginç” bulunmakta.
Diğer taraftan, “Kadının yaşamsal değerleri yaşadığı yüzyılın değerleri ile aynı olmalı“ diyen Hale Sontaş, çağdaş bakış açısını bu sergideki tablolarında da başarıyla yorumlarken; Mina Sanver, “Geçen Zaman” adlı düzenlemesinde, film şeridi karelerinde, düşüncelerini ve yaşadıklarını süreç içinde görünür hale getirmesiyle anılıyor. Sokaklardaki günlük yaşamı tüm çelişkileri ile ele alan Nevbahar Aksoy’un pazaryerlerindeki kadınları da, yalın renk ve biçimlerle yansıtılmalarındaki başarıyla dikkat çekiyor.
Serginin bir diğer sanatçısı Neveser Aksoy ise evdeki kadının dış dünya ile iletişim yeri “pencere”den bakışını, tuval resimlerinin yanı sıra tahta, cam, kumaş, kum gibi malzemeleri de kullanarak anlatıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: Yetenek Sanat Merkezi Telefon: 0212 244 17 80
ÖNCEKİ HABER

Sözlerin takipçisiyiz

SONRAKİ HABER

‘Hatırla Sevgili’ oyuncularına yoğun ilgi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...