31 Mart 2008 00:00

Kızıldere’de katledilenler unutulmadı

Kızıldere’de 30 Mart 1972’de öldürülen Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin anıldı.

Paylaş

Kızıldere’de 30 Mart 1972’de öldürülen Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin anıldı. Ankara’da Mahir Çayan’ın mezarı başında yapılan anmada, Kızıldere’den bu yana baskıların sürdüğü gibi mücadelenin de sürdüğüne dikkat çekildi.
Darbe Karşıtı Platform’un Mahir Çayan’ın mezarı başında düzenlediği anma törenine onlarca genç katıldı. Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Dayanışma Derneği, ÖDP, EMEP, SDP, Devrimci Gençlik, HÖC üyelerinin katılımıyla düzenlenen anma, Karşıyaka 2 No’lu Kapı’dan mezara yürünmesiyle başladı. “Kızıldere son değil” pankartı arkasında buluşan kitle, sloganlarla Mahir Çayan’ın mezarlığına geldi.
Çayan’ın mezarına karanfillerin bırakılmasının ardından 68’liler Dayanışma Derneği Başkanı Bülent Vargel, 36 yıl önce toplumsal muhalefeti yok edebilmek için askeri darbe yapıldığını söyledi. Denizlerin o dönemde asılmasını engellemek için Mahir Çayan ve arkadaşlarının yola çıktıklarını, ancak kontra güçler tarafından katledildiklerini belirten Vargel, Kızıldere katliamını yapanlardan hesap sorulmasını istedi.
Devrimci dayanışma örneği
Darbe Karşıtı Platform adına açıklamayı okuyan Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu da, 12 Mart darbecilerinin düzenlediği “Balyoz Harekatı”yla Kızıldere’de katliam yapıldığını ifade etti. Sümbüloğlu, Saffet Alp’ın çatışmadan sağ çıkmasına rağmen olay yerinde katledildiğine dikkat çekti.
Kızıldere katliamının hesabının sorulmamasından ötürü, faili meçhul cinayet ve katliamların sürdüğünü de hatırlatan Sümbüloğlu, 12 Mart ve 12 Eylül darbecileri yargılanmadan Kızıldere’nin hesabının sorulamayacağını dile getirdi.
Tören, Adana’da 12 Eylül 1980’de idam edilen ve “Beni bir gün mutlaka Mahir Çayan’ın mezarına gömün” diye vasiyet eden Serdar Soyergin’in mezarından getirilen toprağın, Çayan’ın mezarına dökülmesiyle son buldu. (Ankara/EVRENSEL)

Katlediyenler İstanbul’da da anıldılar

Kızıldere katliamının 36. yılında İstanbul’da da yapılan çeşitli anmalarda darbecilerin yargılanması istendi. Halk Kültür Merkezleri tarafından İstanbul Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan eylemde konuşan Gökmen Yeşil, “Onlar özgür bir ülkede insanca yaşamının, sosyalizmin, devrimci mücadelenin simgesi oldular” şeklinde konuştu.
78’liler Adalet ve Dayanışma Derneği de Kızıldere’de yaşamını yitirenler için Makine Mühendisleri Odası’nda bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte Kızıldere Muhtarı Emrullah Aslan ve o dönemde Ankara Yıldırım Bölge Kadınlar Hapishanesi’nde yatan THKP-C davası sanığı Nevin Çongüç, tanık oldukları süreci anlattılar. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırı düzenlendi

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...