31 Mart 2008 00:00

Biyogüvenlik kampanyası başlıyor

GDO’ya Hayır Platformu, “gen bankası” olarak bilinen Anadolu’nun biyolojik çeşitliliğinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) tarafından tehdit edildiğini belirtti.

Paylaş

GDO’ya Hayır Platformu, “gen bankası” olarak bilinen Anadolu’nun biyolojik çeşitliliğinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) tarafından tehdit edildiğini belirtti. Türkiye’de gıda egemenliği ve sağlığının korunması için acil olarak bir biyogüvenlik yasası çıkartılmasını isteyen platform, bu amaçla “Biyogüvenlik hemen şimdi, gıda-tohum haktır” kampanyası başlatıyor. Nisan ve mayıs ayları boyunca toplantı ve forumlarla sürecek kampanya kapsamında, GDO’ların tarım ve gıda alanında yaratacağı tehlikelere dikkat çekmek için hazırlanan mısır şeklindeki dev balon Türkiye turu yapacak.
GDO’ya Hayır Platformu’nun Ankara bileşenleri, dün yaptıkları basın toplantısı ile tohum tekelleri ile çok uluslu biyoteknoloji şirketlerinin Türkiye’de denetimsiz bir şekilde yürüttükleri faaliyetlere karşı başlatılacak olan “Biyogüvenlik hemen şimdi, gıda-tohum haktır” kampanyası hakkında bilgi verdiler. Platform adına açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, “Gıda yoksa yaşam da yoktur, gıda egemenliği yoksa bize dayatılan özürlü gıdalar ile beslenmeye devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin, tarım ve gıda politikaları yüzünden dışa bağımlı bir ülke haline geldiğini söyleyen Günaydın, tarım kösteklenirken, gıda ithalatının destekleniyor olmasını eleştirdi. Tohumun, çiftçinin ve kamunun elinden alınıp şirketlere devredildiğini kaydeden Günaydın, “Çok uluslu biyoteknoloji şirketleri ve tohum tekelleri ülke topraklarına ve soframıza el koymak için sırada bekliyor” dedi. Günaydın, ‘Gen Bankası’ olarak bilinen Anadolu’nun biyoçeşitliliğine haksızlık yapıldığını söyledi.
Tohumculuk Yasası’nın ülke tarımına büyük darbe indireceğini belirten Günaydın, yerel tohumları, biyoçeşitliliği ve gıda egemenliğini korumak için acil olarak “Ulusal Biyogüvenlik Yasası”na ihtiyaç olduğunu bildirdi. 12 ve 19 Nisan günlerinde yapılacak Biyogüvenlik Çalıştayı ile halktan, çiftçiden yana bir biyogüvenlik yasası hazırlayacaklarını duyuran Günaydın, Gıda Egemenliği ve Biyogüvenlik Forumu’nun da 10-11 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleşeceğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tarihi Bitlis evleri yok olmakla yüz yüze

SONRAKİ HABER

Bir garip dönüşüm!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...