31 Mart 2008 00:00

Tarihi Bitlis evleri yok olmakla yüz yüze

Tarihi dokusu ve taş binalarıyla dikkat çeken Bitlis mimarisi bu özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Paylaş

Tarihi dokusu ve taş binalarıyla dikkat çeken Bitlis mimarisi bu özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi Bitlis evleri, duyarsızlık ve ev sahiplerinin tamirat ve restorasyon için gerekli maddi kaynağa sahip olmamaları yüzünden bir bir yıkılıyor.
Bitlis evleri, çevrelerindeki çok katlı betonarme yapılara rağmen özelliğini korurken, ağır kış şartları ve ihmal yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gazibey Mahallesi’ndeki 9 ev ile bir cami, 1999 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce sivil mimarinin ayakta kalabilmiş ve orijinalliğini koruyabilen ender eserlerden olduğu için “Gazibey Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında koruma altına alındı. Ancak aradan geçen 9 yıla rağmen evler ile caminin onarımı bitmedi. Proje kapsamında tadilatı öngörülen 3 ev ise yıkıldı.
Ev sahiplerinden Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şahin Kızıltaş, evler koruma altına alındığından, tadilat için hibe, fon ve kredilerden faydalanamadıklarını söyledi. Kızıltaş, tarihi yapıların bürokratik duyarsızlıktan dolayı yıkıldığını belirterek “Evlerimizin ne zaman restore edileceğini, daha doğrusu restore edilip edilmeyeceğini dahi bilmiyoruz” dedi.
Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise ödenek yetersizliğinden projenin bitirilemediğini söyledi. (Bitlis/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

NABIZ

SONRAKİ HABER

Biyogüvenlik kampanyası başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...