31 Mart 2008 00:00

Zimbabve’de muhalefet erken zafer ilan etti

Zimbabve’de halk, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gitti.

Paylaş

Zimbabve’de halk, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Zimbabve’yi, İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiği 1980 yılından bu yana yöneten Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin en büyük ve güç sınavı olarak nitelenen seçimde resmi sonuçların açıklanmasını beklemeyen ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi, önde olduğunu ileri sürdü. Partinin genel sekreteri Tendai Biti yaptığı açıklamada, kısmi sonuçlara göre Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin önünde gittiklerini söyledi. Devlet başkanlığı seçiminde Mugabe, Demokratik Değişiklik Hareketi’nden Morgan Tsvangirai ve eski Maliye Bakanı Simba Makoni ile yarışıyordu.
Partinin genel sekreteri Tendai Biti yaptığı açıklamada, kısmi sonuçlara göre Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin önünde gittiklerini söyledi. Biti, başkent Harare ve Bulawaya ile iktidarın bazı kalelerinde parlamentodaki sandalyelerin tamamına yakınını kazandıklarını söyledi.
Seçimler sonrasında şiddet olaylarının çıkmasından endişe eden güvenlik yetkilileri, resmi olmayan sonuçların açıklanmaması uyarısında bulunmuştu. Zimbabve’de seçimler sonrasında şiddet olayları yaşanabileceği endişesiyle güvenlik güçleri alarma geçirildi. Başkent Harare’de bazı noktalara tank ve panzerler yerleştirildi.
Devlet Başkanı Robert Mugabe, rakiplerinden seçimleri kaybetmeleri halinde protesto gösterisi düzenlememelerini istemişti. Ancak muhalefet yandaşlarının ilk sonuçlar gelmeye başlar başlamaz sokaklara dökülmeye başladıkları ifade ediliyor.
Yaklaşık 5.9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Zimbabve’de, devlet başkanının yanı sıra parlamentodaki 210 milletvekili, 60 senato üyesi ve 1600 yerel konsey üyesi belirleniyor.
ABD ve İngiltere’nin yaptırımları ve kısıtlamaları nedeniyle ekonomik olarak kötü günler geçiren Zimbabve’de enflasyon astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Mugabe, ülkesinde yaşanan ekonomik krizden kendisini devirmeye çalışmakla suçladığı İngiltere ve ABD’yi sorumlu tutuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Rice, Barak ve Feyyad ile görüştü

SONRAKİ HABER

Tersanede bir ölüm daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...