31 Mart 2008 00:00

Rice, Barak ve Feyyad ile görüştü

İsrail ve Filistin taraflarıyla görüşmek üzere yeniden bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile Kudüs’te üçlü bir görüşme yaptı.

Paylaş

İsrail ve Filistin taraflarıyla görüşmek üzere yeniden bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile Kudüs’te üçlü bir görüşme yaptı. Barak ve Feyyad, birkaç gün önce Barak’ın Tel Aviv’deki evinde bir araya gelmişler ve özellikle İsrail’in Batı Şeria’daki Filistinlilerin gündelik yaşamları üzerindeki ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılması hem de ekonomik açıdan yapılabilecekler konusunu ele almışlardı.
Rice, Barak ve Feyyad ile Kudüs’te King David Oteli’nde yaptığı görüşmenin ardından, taraflarla birlikte kısa bir açıklamada bulundu ve “Hepimiz, Annapolis sürecini başarılı bir şekilde sonuca götürecek iyileştirmeler için daha sıkı çalışmak arzusundayız” dedi.
İsrail’den jest üstüne jest (!)
İsrail radyosu, toplantıda Barak’ın Batı Şeria’daki Filistinliler için İsrail tarafının planladığı bazı iyileştirici adımların listesini sunduğunu bildirdi. Listede, bazı yeni çalışma izinleriyle iş adamlarına İsrail’de seyahat imkanı verecek izinler, askeri kontrol noktalarının kaldırılması, Filistin güvenlik kuvvetlerine sevk edilecek polis araçları da yer alıyor.
İsrail’in İbranice yayımlanan Maariv gazetesi, İsrail’in Kudüs ile Batı Şeria’daki Eriha kenti arasındaki askeri kontrol noktasını kaldıracağını açıklayacağını belirtti. Maariv, “Filistinlilere, Ölü Deniz’e serbestçe ulaşım” adı altında verdiği haberde, 2000 yılından bu yana ilk kez Eriha’yı Ölü Deniz’den ayıran askeri kontrol noktasıyla blokajların kaldırılacağını duyurdu. Maariv’in haberinde, Batı Şeria’daki diğer bazı askeri kontrol noktalarıyla onlarca yol blokajının da kaldırılacağı ve buralarda Filistin polis merkezlerinin kurulacağını öne sürdü. BM’ye göre Batı Şeria’da 500’den fazla askeri kontrol noktası, yol blokajları ve diğer engellemeler bulunuyor.
Öte yandan Filistin kurtuluş mücadelesini “terör” olarak tanımlamaya devam eden İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, “terörün Filistinlilere ölçülemez zararlar verdiğini” söyledi. Peres, Kudüs’te, İsrail ordusundaki hakimlerin yemin töreninde yaptığı konuşmada, terör olmasaydı, bir Filistin devletinin şimdiye dek çoktan kurulmuş olacağını iddia etti. İsrail polisi de Kudüs ile Kudüs’ün hemen yakınında, Batı Şeria’daki en büyük Yahudi yerleşimlerinden Maale Adumim arasında yapılan polis merkezinin açılışını erteledi.
İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, polis merkezinin açılışının ertelenmesiyle, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın gelişi arasında bir bağlantı olmadığını söyledi. Dichter’in makamından yapılan açıklamada, açılıştaki gecikmenin henüz tamamlanmayan bazı bürokratik ve idari nedenlerden kaynaklandığı savunuldu.
Rice’dan ilginç Mugabe değerlendirmesi
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin, halkının ve Afrika’nın yüz karası olduğunu öne sürdü. Rice, Kudüs’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mugabe rejimi, Zimbabve halkının, güney Afrika’nın ve Afrika kıtasının tamamının yüz karasıdır” diye konuştu. Rice, Zimbabve’de dün yapılan devlet başkanlığı ve genel seçimlerin adil ve şeffaf olması için çaba sarf ettiklerini iddia etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Arap Birliği zirvesi sona erdi

SONRAKİ HABER

Zimbabve’de muhalefet erken zafer ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...