31 Mart 2008 00:00

Sadr’dan çatışmaya son verme çağrısı

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, silahlı yandaşlarına sokaklardan çekilmeleri ve gerek Basra gerekse diğer kentlerde hükümet kuvvetlerine karşı savaşmaya son vermeleri çağrısında bulundu.

Paylaş

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, silahlı yandaşlarına sokaklardan çekilmeleri ve gerek Basra gerekse diğer kentlerde hükümet kuvvetlerine karşı savaşmaya son vermeleri çağrısında bulundu. Irak’ta 25 Mart’tan beri yüzlerce kişinin ölümüne yol açan krize çözüm bulmak amacıyla radikal Şii lider Mukteda Sadr hareketi ile Irak hükümeti arasında müzakerelerin başladığı bildirilmişti. Sadr’ın Necef’teki makamından yapılan açıklamada, “Dini sorumluluk gereği, Iraklıların kanının akmasını durdurmak, Irak’ın birliğini korumak, işgalcilerin Irak halkı arasında yaymaya çalıştığı fitneye son vermek için Basra ve diğer vilayetlerdeki silahlı mevcudiyete son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” denildi. Sadr, 9 maddelik açıklamada,bunun karşılığında hükümetin genel af çıkararak tüm tutukluları serbest bırakmasını ve yandaşlarını tutuklamaya son vermesini istedi. Sadr açıklamasında, yandaşlarının ağır silahlara sahip olduğu iddialarını da yalanladı.
Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın yardımcısı Hazim El Araci ise bu ülkedeki çatışmalara son vermeye yönelik girişim dahilinde silahlarını teslim etmek gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. Sadr’ın ofisinde gazetecilere açıklama yapan Araci, Irak hükümetinin, Sadr yanlılarının gelişigüzel gözaltına alınmayacaklarına dair garanti verdiğini belirtti.
Öte yandan Irak hükümeti, Basra’da güvenlik güçleriyle çatışan suçlulara yönelik askeri operasyonların devam edeceğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Ali El Dabbah, operasyonlara, amaca ulaşılıncaya kadar devam edileceğini, Sadr yanlılarının değil suçluların hedef alındığını öne sürdü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bugün 1 Nisan Dünya Şaka Günü

SONRAKİ HABER

Clinton çekilme çağrılarını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa