01 Nisan 2008 00:00

ABAKÜS

Gazetedeki bir arkadaşın seslenmesi üzerine masasına doğru gittim. Bir sitede (ve büyük olasılıkla pek çok sitede daha) yayınlanan bir reklamı gösterdi: "Diğer video siteleri kapatılır, Mynet asla kapanmaz"Yazıyı okuduğumda bir an neye uğradığımı şaşırdım. Adamlar Youtube'un sansürlenmesinden medet umuyorlardı.

Paylaş

Gazetedeki bir arkadaşın seslenmesi üzerine masasına doğru gittim. Bir sitede (ve büyük olasılıkla pek çok sitede daha) yayınlanan bir reklamı gösterdi: "Diğer video siteleri kapatılır, Mynet asla kapanmaz"
Yazıyı okuduğumda bir an neye uğradığımı şaşırdım. Adamlar Youtube'un sansürlenmesinden medet umuyorlardı. Sanıyorum ki Youtube'un sansürlenmesine bariz bir şekilde sevinmişlerdi. Youtube her ne kadar şu anda açık olsa da adli kurumlar Internet'e şu an baktıkları şekilde bakmaya devam ettiği sürece Youtube'un tekrar kapatılmasına yol açabilecek daha pek çok video var. Bu da Mynet'in iddiasının ilk kısmını anlaşılır kılıyor. Öte yandan Mynet asla kapanmayacağı gibi büyük bir iddiada bulunuyor. Esas önemli olan da bu iddia.
Mynet büyük bir olasılıkla videoları sürekli bir denetimden geçirerek kendilerine göre 'zararlı' yada 'tehlikeli' gördükleri videoların siteye yüklenmesini engelliyor, yüklenmiş olanları da siliyor. Bir diğer deyişle Mynet oto-sansür uyguluyor. Durum böyle değilse kapatılmamak için kiminle anlaştıkları sorulmalıdır.
Meraklanıp Mynet Video sayfasına girdim. Ana sayfada 'En Çok İzlenenler' başlığının altında yer alan videoların hemen hemen hepsi erotik içerikliydi. Youtube'da 'en çok izlenenler' başlığının altında ise bambaşka bir tablo beni bekliyordu: futbol maçlarından görüntüler, çizgi filmler, konserler, komik klipler...
Elbette Youtube sütten çıkmış ak kaşık değil. Youtube da erotik videoları barındırıyor ancak içeriğinin ciddi bir kısmını bu videoların oluşturmadığı oldukça açık.
Sansürden medet umanların gençlerimize sunduğu ortada: bol miktarda erotik video. Eğer sansürden bu şekilde medet umacaklarsa bir ekip kurup Youtube'daki 'zararlı' videoları araştırıp ihbar etsinler. Ne de olsa Türkiye Youtube'un kapanmasına alıştı.
Bir yanda kendi başarısını başkalarının sansürlenmesine bağlayan, içeriğinin önemli bir kısmını erotik görüntülerin oluşturduğu, oto-sansür mekanizmasıyla 'kendini kapatılmaktan koruyan', rakip sitelerin sansürlenmesinden medet uman ve bunu da reklamla cümle aleme ilan eden bir video paylaşım sitesi; öte yanda her çeşit videonun yer aldığı, kullanıcılarını çok mecbur kalmadıkça sansürlememeye çalışan bir video paylaşım sitesi. Kararı siz verin.

...

Firefox 3'e 3 ay kaldı

Firefox 3'ün final sürümünün haziranda indirilmeye sunulacağı Mozilla şefi John Lilly ile yapılan bir röportajla ortaya çıktı.
Şu anda beta 4 sürümü indirilebilen Firefox 3 için önce beta 5 sürümü ardından da Mayıs ayının başında ilk RC sürümü yayımlanacak.
Firefox 3'ün yenilikleri arasında daha güçlü yer imleri yöneticisi, özel tasarım ve daha etkin bellek kullanımı var.

...

Windows XP için Service Pack 3

Microsoft, Windows XP Service Pack 3 için yeni bir ön-sürüm yayımladı. Güncellemenin sürüm numarası 5008 ve test sürümü olarak indirmeye sunuldu.
SP3 Release Candidate 2 Refresh sürümünü Microsoft web sitesinden veya otomatik güncelleştirmeleri kullanarak indirebilirsiniz. Otomatik güncelleştirmelerde SP3'ü görmek için öncelikle Microsoft tarafından hazırlanmış bir yamanın indirilmesi gerekiyor. Yama kayıt defterinde gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra SP3, güncelleştirme merkezinde gözüküyor.
Microsoft'a göre servis paketinin son sürümü 2008'in ilk yarısında çıkacak.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler ‘yıpranma’ için oturacak

SONRAKİ HABER

Küresel ısınmaya karşı bisikletli eylem...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...