01 Nisan 2008 00:00

Örgütlenmekten başka şansımız yok

Merhaba dostlar, ben yaklaşık 3 yıldan beri Balıkesir İşbir Sentetik Dokuma Fabrikası’nda makineci olarak çalışmaktayım. Bu fabrikaya girerken büyük umutlar taşıyordum.

Paylaş

Merhaba dostlar, ben yaklaşık 3 yıldan beri Balıkesir İşbir Sentetik Dokuma Fabrikası’nda makineci olarak çalışmaktayım. Bu fabrikaya girerken büyük umutlar taşıyordum. Bana anlatılan çok iyi bir fabrika olduğu, işçi haklarına saygı gösterdiğiydi. Maaşlarımızı zamanında alacak, izin haklarımız olacaktı. Bunun böyle olmadığını yaşayarak gördüm. Ne hak ne hukuk ne de kural var. Size İşbir’deki çalışma koşullarını anlatacağım.
Bizim fabrikada 11 aylık sözleşmeler halinde işçi çalıştırılıyor, girdi çıktı yapılıyor. Fabrika’nın yüzde 95’i taşeron sistemine bağlı olarak çalışıyor. Taşeron sistemi İşbir’de tam bir sahtekarlık şeklinde devam ediyor. Bu taşeronlar kağıt üzerinde işveren ama gerçekte fabrikanın işçi veya memurudur. Çünkü bizimle birlikte kart veya parmak basarlar bilgisayara. Bu taşeronlar yüzünden birçok işçi arkadaşın kıdem tazminatı, yıllık izin hakkı, sendika hakkı ortadan kalkıyor. Çünkü yılın tam günü çalışmamıza rağmen, 11 aylık girdi çıktılarla 1 yılımızı dolduramıyoruz. Emin olunki aylığı tam zamanında alamıyoruz. İş kazaları İşbir’de eksik olmuyor. Rapor alınca da kapının önüne konuyorsunuz. Asgari ücretli köleler yaratılmaya çalışılıyor. Sözleşmeli çalıştığınız için her an işten atılma korkusu yaşıyorsunuz. Düşünün evleneceksiniz, 1 hafta ücretsiz izin veriliyor. Bunda sorun yok, hastalandığınız zaman sorguya çekilirsiniz. Balıkesir’de iş alanlarının olmaması, işsizliğin vardığı boyutlar düşünüldüğünde, köle gibi çalışmaya devam ediyoruz.
Ama bu böyle gitmeyecek, bu durumlardan bütün işçi arkadaşlar şikayetçi. Ortak çıkarlarımız için örgütlenmekten başka çaremiz yok. Tek tek şikayetlerin, karşı çıkışların birleşmesi gerekiyor. Yanıbaşımızdaki Yörsan, And Gıda işçileri aslında bize izlenecek yolu gösteriyor. Onların örgütlülüğü de bir günde gerçekleşen bir şey değil. Azim ve kararlılığın sonucu. Bu düşünceyle ilk aşamada bir işçi komitesi kurmayı düşünüyoruz, tüm arkadaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Sendika fikrini tartışmaya açacağız. Başka da kurtuluş yolumuz yok ya köle gibi çalışmaya devam edeceğiz ya da İşbir’e sendika girecek. Yaşasın işçilerin birliği, kahrolsun emek düşmanları.
İşbir Sentetik’ten bir işçi (BALIKESİR)
ÖNCEKİ HABER

Ne oldu da o gün 60 kişi gözaltına alındı?!

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...