01 Nisan 2008 00:00

Kriz, Merkez Bankası’na hedefini şaşırttı!

Düne kadar ‘enflasyonun tutmayacağı kesin ama hedeften vazgeçtiğimizi açıklarsak ekonomik dengeleri sarsarız’ diyen Merkez Bankası’ndan itiraf geldi.

Paylaş

Düne kadar ‘enflasyonun tutmayacağı kesin ama hedeften vazgeçtiğimizi açıklarsak ekonomik dengeleri sarsarız’ diyen Merkez Bankası’ndan itiraf geldi. Ekonomide yatırım eğiliminin bozulması ve istihdamın gerilemesine işaret ederek risklerin arttığını kayıt altına alan Merkez Bankası, ‘enflasyonda katı olmayacağız’ dedi.
Küresel çalkantının etkilerine de işaret eden Merkez Bankası, iktisadi faaliyetin etkilenmemesi için yüzde 4 enflasyon hedefine ulaşılması konusunda katı tutum izlemeyeceğini bildirdi. Merkez Bankası, Para Politikasi Kurulu’nun 19 Mart tarihli toplantısının özetini açıkladı. Gıda kalemindeki fiyat artışlarının yanı sıra TÜFE enerji grubu fiyatlarındaki artışların mart ayında da süreceği belirtilen açıklamada, kira artışlarında yavaşlama ile bu grupta yıllık enflasyonun yüzde 15 düzeyine gerilemesinin olumlu bulunduğu ifade edildi.
Yatırım azalıyor işsizlik artıyor
Mevcut göstergelerin yılın ilk çeyreğinde üretimdeki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret ettiği belirtilen açıklamada, yatırım harcamalarındaki yavaşlamanın devam ettiği kaydedildi. Son dönemde uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların belirginleşmesi ve bunun yurtiçine yansımalarının inşaat sektöründeki yavaşlamanın sürebileceğine işaret ettiği vurgulanan açıklamada, genel yatırım eğilimindeki bozulmanın altı çizildi. İktisadi faaliyetlerdeki yavaşlamanın 2007 yılının son çeyreğine ilişkin tarım-dışı istihdam verileriyle de desteklendiği bildirildi.
Açıklamada, ekonomide önümüzdeki dönem için “2008 yılının ilk aylarına dair veriler ekonomideki ılımlı büyümenin yavaşlamakla birlikte sürdüğünü gösterse de, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların belirginleşmesiyle önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığı gözlenmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
Son dönemde piyasa faizlerinde gözlenen yukarı yönlü hareketin büyük ölçüde küresel risklerin yurtiçine yansımalarından kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, “Finansal piyasalardaki dalgalanmalara paralel olarak görülen döviz kuru hareketleri temel enflasyon göstergelerini kısa vadede olumsuz etkileyebilecektir. Ancak, iç talebin mevcut görünümü göz önüne alındığında döviz kurundan fiyatlara geçiş etkisinin bu aşamada sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir” denildi.
Küresel ekonomide süregelen belirsizlikler ve fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin para politikasında temkinli olma gereğini artırdığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bu çerçevede kurul, 2007 Eylül ayından itibaren devam ettiği faiz indirimlerine mart ayında ara vermiştir. Önümüzdeki dönemde gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları yakından izlenmeye devam edecektir. Bundan sonraki olası faiz indirimi, küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır.” (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

AKP’ye ve zamlara karşı birleşme çağrısı

SONRAKİ HABER

AKP’nin balonu sönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...