01 Nisan 2008 00:00

Esnaf esnaf olalı böyle zulüm görmedi

Ülkedeki siyasi krizle beraber başlayan ve her geçen gün büyüyen ekonomik krizi Küçük Çiğli esnafıyla konuştuk.

Paylaş

Ülkedeki siyasi krizle beraber başlayan ve her geçen gün büyüyen ekonomik krizi Küçük Çiğli esnafıyla konuştuk. Bir de esnafın gözüyle krize bakalım istedik.
Vural Çelik (Market sahibi): Yaklaşık 5 yıldır esnaflık yapıyorum. İlk zamanlarda işler daha iyiydi. Yaşadığımız sıkıntılar ekonomik krizle bağlantılı. vatandaş eskiden çocuklarına aldığı meyveli yoğurtları bile artık almaz oldu. Çünkü geleceğe ait birikim ve yokluktan kaynaklı bir takım şeyleri almamasına neden oluyor. Deprem vergisi ile kira stopajı bizi çok zorluyor. Bu nedenle vergi kaçırmak esnaf için bir yol haline geliyor ister istemez. Büyük alış veriş merkezleri de işlerimizi olumsuz etkiliyor. Halk sadece en temel gıda maddelerini bizden alıyor, onu da veresiye.
Seyfettin Akyol (Berber): 23 yıldır esnafım böyle zülüm görmedim. Eskiden para kazanıyorduk. Şimdiki esnaf dilenci olmuş. Durumlar çok kötü. Vatandaş traş oluyor veresiye yazdırıyor, olur mu böyle! Koskoca dükkan geliri 20 YTL. Bağ-Kur pahalı, esnaf kaldıramıyor Ayın sonu bana 300 YTL kalmıyor. Bu parayla başbakan gelsin geçinsin. Bir de durumu güllük gülistanlık gösteriyorlar.
Raif Çelik (İnternet kafe sahibi): 3 yıldır bu işi yapıyorum. İlk açıldığı andan bu güne çok değişen bir şey olmadı. Bu işi yaptığıma pişman oldum. Çok fazla zaman alıyor hem de toplumun gözünde internet işi kötü bir üne sahip. Gelir 3 yıldır ortalama aynı iken gider oranı sürekli artıyor. İnternet Kafe açmak çok kolay olduğu için birçok kişi bu işe yöneliyor. Bu da işlerin kalitesini düşürüyor. Bunu denetleyen kişilerin uzman olmasını ve bilgi sahibi olmasını istiyorum. (İzmir/EVRENSEL)

Asıl gündem ekonomik kriz

Ekonomi iyiye gidiyor iddialarına rağmen, esnaf durumun hiç de anlatıldığı gibi olmadığını belirtiyor. Çiğli esnafı ile yaşanan ekonomik kriz ve esnafa etkileri üzerine görüştük.
Ekonomik kriz olup olmadığına ilişkin görüşlerini aldığımız çay ocağı işletmecisi Veysel Aktay, çay parasını bile alamadıklarını söyledi. “İnsanların şu an ekonomik durumu çok kötü. İş yapamadıkları için para da veremediklerini söylüyorlar” diyen Aktay, hükümetin bir de utanmadan halkın yıllık gelirinin arttığını söylediğini kaydetti.
Sürücü kursu işletmecisi Barış Baştürk ise ülkede ağır bir kriz olduğunu mazot fiyatlarına bakarak bile anlaşılabileceğini söyledi. Baştürk şöyle konuştu: “AKP hükümetinden önce enflasyon vardı ama her şeyin fiyatı artardı. Şimdi ise bizim tüm girdilerimize (başta mazot) zam geldiği halde bizler hizmetlerimizin fiyatlarına kriz nedeniyle zam yapamıyoruz.”
ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüm mü rantsal gelişim mi?

SONRAKİ HABER

Halk için belediyecilik olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...