01 Nisan 2008 00:00

Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Bağdat’ta dört gün devam eden sokağa çıkma yasağının dün sabah kaldırıldığı açıklandı.

Paylaş

Bağdat’ta dört gün devam eden sokağa çıkma yasağının dün sabah kaldırıldığı açıklandı. Irak askerleri tarafından Basra’daki Şii Muktedar el Sadr’ın Mehdi Ordusu’na bağlı milislere karşı 25 Mart’ta başlatılan operasyonun, Bağdat’a da sıçraması nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Sadr’ın önceki gün yandaşlarına “sokaklardan çekilmeleri ve gerek Basra gerekse diğer kentlerde hükümet kuvvetlerine karşı savaşmaya son vermeleri çağrısında bulunması”nın ardından sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Sadr, “sokaklardan çekilme kararı” karşılığında hükümetin genel af çıkararak tüm tutukluları serbest bırakmasını ve yandaşlarını tutuklamaya son vermesini istedi.
Irak İçişleri Bakanlığı ise Basra’da geçen hafta boyunca meydana gelen çatışmalarda ölü sayısının 210, yaralı sayısının ise 600 civarında olduğunu iddia etti. Bakanlık Sözcüsü Abdülkerim Halef, Reuters ajansına verdiği demeçte, “Basra’da operasyonun başlangıcından bugüne kadar 42’si çeşitli suçlardan aranan kişiler olmak üzere 210 kişinin öldüğünü, 600 kişinin yaralandığını, 155 kişinin de tutuklandığını” bildirdi.
Öte yandan, Irak’ta son bir haftada sık sık saldırıya uğrayan, kamu binaları ve ABD Büyükelçiliği’nin de bulunduğu, sıkı koruma altındaki “Yeşil Bölge”, bir kez daha roket ya da havan topu mermisiyle vuruldu. Kenti kaplayan toz bulutu nedeniyle, havan topu mermileri ya da roketlerin nereye düştüğünü görmenin zorlaştığı belirtildi.
41 milis öldürüldü
Amerikan ordusundan yapılan açıklamada ise “Irak’ın başkenti Bağdat’ta önceki günkü operasyonlarda 25’i havan topu saldırısı düzenleyen, 41 milisin öldürüldüğü” ifade edildi. Açıklamada, operasyonların Amerikan ve Irak güçlerinin Şii lider Mukteda Sadr’a bağlı milislerle çatıştığı Bağdat’ın doğu ve kuzeydoğu kesimlerinde düzenlendiği belirtildi. Bağdat’ın kuzeydoğusunda da “Amerikan askerlerine saldıran 8 milisin öldürüldüğü” kaydedilen açıklamada, Bağdat’ın değişik bölgelerindeki diğer operasyonlarda ise 8 milisin öldürüldüğü kaydedildi. Bu rakamlarla birlikte Irak’ın güneyinde ve Bağdat’ta bir haftadır süren çatışmalarda ölü sayısının 320’yi geçtiği ifade ediliyor.
Bu arada, Bağdat’ın batısındaki El Anbar bölgesinde, bir bombanın patlaması sonucu yaralanan bir ABD askerinin öldüğü belirtildi. Bağdat’ın kuzeyinde yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu da bir Amerikan askeri hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere 42 gün gözaltı süresi istiyor

SONRAKİ HABER

Mumia ölüm listesinde duruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...