01 Nisan 2008 00:00

‘Halkı, Kürtlere karşı MHP’liler kışkırttı’

Kürtlere yönelik milliyetçi saldırılar ilk kez bir dava konusu oldu. Oturdukları beldede ‘Kürt oldukları için’ linç edilmek istenen İrez ailesine yapılanlar nedeniyle açılan kamu davasında ifade veren belediye başkanı...

Paylaş

Kürtlere yönelik milliyetçi saldırılar ilk kez bir dava konusu oldu. Oturdukları beldede ‘Kürt oldukları için’ linç edilmek istenen İrez ailesine yapılanlar nedeniyle açılan kamu davasında ifade veren belediye başkanı, MHP’liler ile muhtarların, kahvehanelerde toplantı düzenleyerek belde sakinlerini İrez ailesine karşı kışkırttığını itiraf etti.
Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Özdemirci beldesinde iki yıl önce Burhan İrez’in, Mustafa Kaya adlı şahısla aynı kadını sevmesi sonucu başlayan tartışma kavgaya dönüşmüş, İrez ailesi belde sakinleri tarafından linç edilmek istenmişti. MHP Belde Teşkilatı Başkanı Mustafa Çakır ile Merkez Mahallesi Muhtarı İbrahim Dündar’ın “Bunlar Kürt, PKK’li. 4 kişi geldiler, 20 kişi oldular. Bunları köyden kovalım. Hiç kimse bunlara mal satmasın, iş vermesin. Biz kovmazsak köyü Kürtler ele geçirecek” diyerek belde sakinlerini kışkırtması sonucu, olay siyasi bir boyut kazanmıştı. Bunun üzerine İrez ailesi, beldeden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Suç, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’
İrez ailesinin şikayeti olmamasına rağmen Çivril Cumhuriyet Savcısı Necati Kazak, bir ilke imza atarak MHP Belde Teşkilatı Başkanı Mustafa Çakır ile Merkez Mahallesi Muhtarı İbrahim Dündar ile bazı mahalle muhtarlarının da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında Çivril Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla yargılanan 16 kişi, 26 Mart’ta üçüncü kez hakim karşısına çıktı.
Belediye başkanı itiraf etti
Son duruşmaya tanık olarak katılan Özdemirci Belediye Başkanı Ramazan Bayram ifadesinde, Burhan İrez ve Mustafa Kaya arasındaki husumetten haberdar olduğunu söyledi. MHP Belde Başkanı Mustafa Çakır ile Merkez Mahalle Muhtarı İbrahim Dündar’ı suçlayan Bayram, ifadesinde, “İrez ailesi uzun zamandır burada yaşıyor. Bugüne kadar köylülerle İrez ailesi arasında hiçbir sorun yaşanmamış, hatta kız alıp verilmiştir. Ancak bu son olayda MHP Belde Teşkilatı Başkanı Mustafa Çakır ve Merkez Mahallesi Muhtarı İbrahim Dündar’ın halkı İrez ailesine karşı, Kürt oldukları için köyü terk etmeleri gerektiği yönünde kışkırttığını, bunun için çeşitli kahvehane toplantıları düzenlediklerini duydum” dedi. Dava, Kürtlerin evini terk etmelerine yol açanların yargılanması bakımından ilk olma özelliği taşırken, kamu davası olduğu için ailenin şikayetçi olmaması durumunda dahi devam edebilecek.
‘Soykırım kışkırtıcılığı ile yargılanmalılar’
Avukat Canan Uçar, olayın sadece linç davası olarak görülemeyeceğini belirterek, sanıkların “soykırım kışkırtıcılığı” ile yargılanmasını istedi. Türkçü Toplumcu Budunlar Derneği ile ilgili İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı hatırlatan Uçar, “Aslında Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği bu tür girişimler soykırımı kışkırtıcılık suçuyla yargılanmalıdır. Buduncular davasında da, Çivril’de İrez ailesinin başına gelen olaylarda da bir nüfus artışından söz edilmekte ve her iki olayda da Kürtlerin nüfusu konu edilmektedir” dedi.
(Denizli/DİHA)
Fatma Koçak - Mustafa Aydın
ÖNCEKİ HABER

İşçi maaşı ödemeyen AKP’li belediyenin hesaplarına haciz

SONRAKİ HABER

Filistinliler ‘Toprak Günü’nü kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...