01 Nisan 2008 00:00

Namaz kılmadığı için yurttan attılar

Kars’ta, maddi durumu iyi olmadığı için Özel Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda yerleştirilen Marta Uğuz (17), türban takmadığı ve namaz kılmadığı için yurttan atıldı.

Paylaş

Kars’ta, maddi durumu iyi olmadığı için Özel Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda yerleştirilen Marta Uğuz (17), türban takmadığı ve namaz kılmadığı için yurttan atıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla yurda yerleştirilen açık lise birinci sınıf öğrencisi Uğuz, yetkililerin ‘türban tak namaz kıl’ baskısına dayanamayarak yurttan ayrılmak zorunda kaldı. Yaşadıklarının anlatan Marta Uğuz, “İsmimi değiştirip, türban takma ve namaz kılma şartı getirdiler. Ben de yurttan ayrıldım” dedi.
Kürt ve Sünni olan Uğuz ailesinin 3’ü evli 11 kızından biri olan Marta Uğuz, büyüklerinin Brezilya dizilerinden etkilenerek kendisine Marta ismini taktıklarını söyledi. Marta Uğuz, Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda sürekli baskı altında tutulduğunu ifade etti.
Uğuz, “Yurt cemaatlere aitti. Kalmamı, başörtüsü takma, namaz kılma ve Kur’an okuma şartlarıyla kabul ettiler. Sırtımda platin olduğu için namaz kılamadım. Bu şartları kabul edemeyeceğimi söyleyince ‘eğer kalmak istiyorsan yapmak zorundasın’ dediler. Yurtta 4 kadın öğretmen vardı. Marta adının dinimizde yeri ve anlamı olmadığını söyleyip değiştirme teklifinde bulundular. Ben bu teklifi de kabul etmedim. Bunun üzerine yurttan çıkardılar” dedi. “Tek isteğim okumak ve avukat olmak” diyen Uğuz, “Bana yardım edilmesini istiyorum. Türkiye genelinde kız öğrencileri için Baba Beni Okula Gönder, Haydi Kızlar Okula kampanyaları düzenleniyor. Ama ben okumak istediğim halde okuyamıyorum” diye konuştu.
‘Uyulması gereken kurallar var’
Bir cemaate ait olduğu öne sürülen kız öğrenci yurdu yöneticisi Zeynep Aslan ise iddiaya, “Başını kapatmadığına göre böyle bir şeyin olmadığı apaçık ortadadır. Bazı müesseselerde içeride uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ama bu zorlama şeklinde değildir” yanıtını verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ise “Türban takılması, namaz kılınması diye bir şey olmaz. Demokratik bir ülke burası. Konuyla ilgili inceleme yapacağım” diye konuştu. (Kars/EVRENSEL)

Alevi öğrenciyi döven öğretmene‘kınama’ cezası

İstanbul Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde oruç tutmadığı için Alevi öğrenciyi döven öğretmen Z.Y’ye kınama cezası verildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Z.Y’nin görev yerinin de değiştirildiğini belirtti.
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir’in, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Çelik, öğretmen Z.Y’ye herhangi bir para cezası verilmediğini açıkladı.
Çelik, İstanbul Valiliği’nden alınan bilgi kapsamında, İstanbul Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde görev yapan edebiyat öğretmeni Z.Y. hakkında soruşturma yapıldığını ve soruşturma neticesinde, “kınama” ve “görev yeri değişikliği” yaptırımlarının uygulandığını ifade etti. Çelik, para cezasına ise gerek görülmediğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İlhan Selçuk hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Kirli işler üzerinde uzlaşmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...