02 Nisan 2008 00:00

Almanya’da ‘Şeytan Ayetleri’ sahnelendi

Hint asıllı Britanyalı Yazar Salman Rüşdi’nin hakkında İran’ın ölüm fetvası çıkarmasına yol açan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabı, önceki gün Potsdam’da Hans Otto Tiyatrosu’nda sahnelendi

Paylaş

Hint asıllı Britanyalı Yazar Salman Rüşdi’nin hakkında İran’ın ölüm fetvası çıkarmasına yol açan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabı, önceki gün Potsdam’da Hans Otto Tiyatrosu’nda sahnelendi.
Tiyatro Müdürü Uwe Laufenberg, tartışma yaratan ama çoğu insanın içeriğini bilmediği 1988 tarihli kitabın daha çok insana ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ölüm tehditleri yüzünden gizlenerek yaşayan ünlü Yazar Salman Rüşdi, beklenildiği üzere prömiyere gelmedi. Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı gösteride herhangi bir olay görülmedi. Oyunun sahnelenmesi öncesi yetkililer, seyircileri de Müslümanları da itidale davet etmişlerdi.
İtidal çağrısı
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de yaptığı açıklamada, Şeytan Ayetleri’nin hâlâ Müslümanları incitmeye elverişli olduğunu, İslamiyete hakaretin bugünlerde reklam amaçlı kullanıldığını belirterek, bu nedenle bir köşeye de çekilip durulmaması, eleştirel ve yapıcı bir diyalogun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Mazyek, “Düşünce ve sanat özgürlüğü çok yüksek bir değer, ancak bir dinin kutsallığına hakaret etmek bizim değerlerimize uygun düşmez” şeklinde konuştu. Bilindiği gibi Almanya’nın tanınmış yazarlarından Günther Wallraff da Köln’de bir camide Rüşdie’nin Şeytan Ayetleri’ni okumak için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) başvuruda bulunmuştu. Almanya’da yaşayan İranlı Yazar Bahman Nirumand, Hollanda’da Geert Wilders ve Almanya’da Hans Otto Tiyatrosu yönetiminin halkı bilgilendirmekten çok, bir kesimi provoke edip ‘işte biz demedik mi, Müslümanlar şiddet yanlısı’ düşüncesini pekiştirmek istediklerini söyledi. Yapılanları psikolojik savaş olarak niteleyen Nirumand, sözde İslamizmi teşhir için yapılan bu provokasyonların en fazla kökten dinci Müslümanları sevindirdiğini, bunu malzeme yaparak insanları içe kapattıklarını ve kendilerine yaklaştırdıklarını ifade etti. (Almanya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uzlaşmacıların uzlaşmazlığı

SONRAKİ HABER

Festivale yoğun ilgi biletleri tüketti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...