02 Nisan 2008 00:00

Almanya’da uzlaşma sağlandı

Almanya’da kamu sektöründeki toplu pazarlık dönemi sona eriyor. Uzlaşma Komisyonu’nun önerisini “kabul edilemez” diye geri çeviren Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di, cumartesi günü başlayan ve pazartesi günü saat 14:00’de sona eren “maraton görüşmeyle” yeni bir uzlaşma taslağına imza attı

Paylaş

Almanya’da kamu sektöründeki toplu pazarlık dönemi sona eriyor. Uzlaşma Komisyonu’nun önerisini “kabul edilemez” diye geri çeviren Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di, cumartesi günü başlayan ve pazartesi günü saat 14:00’de sona eren “maraton görüşmeyle” yeni bir uzlaşma taslağına imza attı.
Komisyon eleştirdi
Ver.di Büyük TİS Komisyonu’na (BTK) sunulan sözleşme taslağı komisyon tarafından eleştirildi. Özellikle haftalık çalışma sürelerinin Batı Almanya’da uzatılmasını ve ücret zammının yeterli olmadığını bildiren komisyon üyelerinin bir bölümü, “Daha iyi bir sonuç elde edilebilirdi” görüşünü savundular.
Müzakereleri sürdüren grup ise eleştirilere, “Greve çıkmamız durumunda daha iyi bir sonuç elde edeceğimizin hiçbir güvencesi yok” gerekçesiyle yanıt verdi. Elde edilen uzlaşmanın ilk yılda ücretlerin ortalama yüzde 5 oranında (50 Euro+3,1) artması anlamına geldiğini bildiren sendikacılar, alt ve orta ücret grupları için bu oranın yüzde 7 civarında olduğunu söylediler.
Daha sonra yapılan oylamada komisyon üyelerinin 64’ü uzlaşma taslağını onaylarken 25’i reddetti. Ver.di Sendikası Genel Merkezi, oylama sonucunu “uzlaşmanın ne kadar zor elde edildiğinin ifadesi” şeklinde yorumladı.
Ver.di memnun
Uzlaşma sonucunu “büyük bir başarı” olarak değerlendiren Ver.di Genel Başkanı Frank Bsirske, “Grevle daha iyi bir sonuç elde edebileceğimiz konusunda şüpheliyim” dedi. Haftalık çalışma sürelerinin Batı Almanya’da yarım saat uzatılmasını “sancılı bir madde” olarak tanımlayan Bsirske, “Doğu Almanya’nın yerel kamu alanında yürürlükte olan haftalık çalışma sürelerini belirleyen sözleşmenin geçerlilik süresi 2009 sonunda bitiyor. Arkadaşlarımızı haftalık çalışma sürelerini kısaltma kampanyasına hazırlanmaya çağırıyorum” dedi. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

harmanımızdan galdırdığımız gadarıynan güç gatalım

SONRAKİ HABER

NATO zirvesi bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa