02 Nisan 2008 00:00

İhracatla gururlananlar ithalattan kaçıyor

Türkiye’nin ihracat artışının sürekli gündeme getirildiği son beş yıllık dönemde, asıl rekorun ise ithalat ve dış ticaret açığındaki artışta yaşandığı belirlendi

Paylaş

Türkiye’nin ihracat artışının sürekli gündeme getirildiği son beş yıllık dönemde, asıl rekorun ise ithalat ve dış ticaret açığındaki artışta yaşandığı belirlendi.
2002-2007 döneminde Türkiye’nin yıllık ithalatı yüzde 230 artarken, ihracat artışı yüzde 197’de kaldı. Asıl rekoru ise yüzde 305 artışla dış ticaret açığı kırdı. Cumhuriyetin kurulduğu 1923’ten 2002 sonuna kadar olan dönemdeki toplam dış ticaret açığı 231 milyar dolar olan Türkiye, 2002’den bu yana geçen beş yılda ise toplam 243 milyar dolarla önceki 79 yıldakinden daha fazla açık verdi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ihracat rekorlarının her ay basın toplantısıyla açıklanan Türkiye’de ithalat rekorlarının görmezden gelindiğini bildirdi. Aygün, Türkiye’nin dış ticaret gelişmeleriyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hemen her ay dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katılımıyla düzenlediği basın toplantılarıyla ihracat verilerini açıkladığını belirterek, “İhracatın ay biter bitmez hemen açıklanması Türkiye açısından çok önemli bir gelişme. Ekonomiyle ilgili tüm verilerin aynı hızla açıklanması hepimizin dileğidir. Ancak ihracat rakamları açıklanırken ithalat rakamlarının görmezden gelinerek gizlenmesi, erken açıklanan ihracat rakamlarının yararını ortadan kaldırıyor” dedi.
Son yıllarda sürekli ihracat rekorlarından söz edildiğini ve ithalatın kırdığı rekorların görmezden gelindiğini anlatan Aygün şunları söyledi:
“Türk Dil Kurumu rekor kelimesinin anlamının ‘bir spor dalında erişilmiş derecelerin en üstünü, daha önce elde edilmemiş olan sonucu aşan yeni sonuç’ olarak açıklıyor. Böyle bakınca sürekli ihracat rekorları konuşulan Türkiye, hemen hemen her ay ithalat ve dış ticaret açığı rekoru da kırıyor. Ayrıca 2001 yılından sonra Türkiye her yıl bir önceki yıldan daha fazla ithalat yaptı. Yani ithalat beş yıl arka arkaya rekor kırdı. Yine aynı dönemde Türkiye’nin dış ticaret açığı da bir önceki yılın açığının üzerine çıktı. Yani beş yıl arka arkaya dış ticaret açığı rekoru kırdık. Biz ihracat rekorlarına dalıp gittiğimiz için dış ticaret açığımızın, dolayısıyla cari işlemler açığımızın ucunu adeta kaçırdık.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk okul bıraktırıyor

SONRAKİ HABER

Ne rezerv yeterli Ne mali sektör güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...