02 Nisan 2008 00:00

Nike işçisi grevde

Kadın ve çocuk emeği sömürüsüyle sıkça gündeme gelen küresel sermayenin liderlerden Nike’ın Vietnam’daki fabrikasında çalışan çoğu kadın 21 bin kadar işçi, ücretlerinin artırılması istemiyle greve gitti

Paylaş

Kadın ve çocuk emeği sömürüsüyle sıkça gündeme gelen küresel sermayenin liderlerden Nike’ın Vietnam’daki fabrikasında çalışan çoğu kadın 21 bin kadar işçi, ücretlerinin artırılması istemiyle greve gitti.
Grevin başladığı Ching Luh fabrikası, ülkede tenis ayakkabısı üretmek için Nike ile anlaşma yaparak 2002 yılından itibaren faaliyet göstermeye başlayan 10 fabrikadan biri.
Sendika yetkilisi Nguyen Van Thua, şirketin kafeteryasında daha iyi yemek çıkarılmasının yanı sıra ortalama 59 dolar olan aylık gelirlerinin yüzde 20 artırılmasını istediklerini söyledi.
Thua savunuyor Nike suskun
Thua, şirketin işçilerine asgari ücretten yüzde 14 daha fazla ücret ödediğini, ancak enflasyonun artmasının kazançlarını erittiğini belirtti. Resmi verilere göre Vietnam’da tüketici fiyatları geçen yıla göre yüzde 19 arttı. Kendi markası ayakkabının her bir parçasını farklı bir ülkede üreten, üretimi parçalayarak en ucuz olduğu ülkede yapan Nike yetkilileri, grevle ilgili açıklama yapmadı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ölüm protestosuna taşeron saldırdı

SONRAKİ HABER

KENT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...