02 Nisan 2008 00:00

EXPO eşek şakası oldu

İzmir’in EXPO 2015 rüyası hüsranla sonuçlandı. Özellikle belirli çevrelerin iki yıldır neredeyse EXPO’yla yatıp EXPO ile kalkmasının sonucu 1 Nisan şakası gibi oldu.

Paylaş

İzmir’in EXPO 2015 rüyası hüsranla sonuçlandı. Özellikle belirli çevrelerin iki yıldır neredeyse EXPO’yla yatıp EXPO ile kalkmasının sonucu 1 Nisan şakası gibi oldu.
İzmir’de önceki gün gözler kulaklar Paris’teydi. Akşam saatlerinde EXPO’nun yapılacağı il 151 Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) delegesinin kullanacağı oyla belirlenecekti. Paris’ten gelecek haber Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kutlamalarla beklendi. Sertap Erener ve Kıraç’ın sahne aldığı konserleri çok sayıda İzmir’linin yanı sıra vali, Büyükşehir belediyesi yetkilileri ve çok sayıda bürokrat da izledi. Kıraç’ın “Eşeği saldım çayıra” şarkısını seslendirdiği sırada gelen “İzmir kazandı” haberi bir anda meydanı bayram yerine çevirdi. Konserin yayınlandığı iki büyük ekran TRT’ye bağlanırken TRT spikeri İzmir’in EXPO’yu kazandığını, bunun büyük bir başarı olduğunu söylüyordu. Konfetilerin ve sevinç çığlıklarının arasında sahneye çıkan İzmir Valisi “Bunu siz kazandınız. Bu başarıyı bebeklere armağan ediyoruz” diye konuşurken, sunucu Korhan Abay’ın valinin kulağına eğilerek bir şeyler söylediği görüldü. Vali Kıraç “Resmi açıklama yok ama kazanacağız” diyerek kürsüden inerken, şarkıcı Kıraç ise Paris’ten gelecek habere kadar konserini uzatmak durumunda kaldı. Yaklaşık 15 dakikalık bir beklemenin ardından Milano’nun kazandığı haberi üzerine sevinç yerini hüzne bıraktı. Vali Kıraç sonucu “Biz kaybetmedik, kaybettirildik. Bunu hazmetmemiz zor olacak” diye yorumladı. Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran İzmir’lilerin yarım saat süren sevinci “Dünya Şaka Günü” 1 Nisan’a bir gün kala acı bir şaka, ya da eşek şakası olarak kaldı.
İnciraltı ne olacak?
Meydanı dolduran halktan daha çok protokolün son derece üzgün olduğu gözlerden kaçmadı. İzmir’liler kısa süren bir şaşkınlığın ardından meydanı terk etti. İki yıldır EXPO’dan başka ağızlarından söz düşmeyen çevreleri ise önümüzdeki günlerde “suç kimde” tartışması bekliyor gibi görünüyor. Bu arada en büyük zararı, dereyi görmeden paçayı sıvayan, EXPO 2015’in isim haklarını satın aldığı öğrenilen İzmir Ticaret Odası gibi “uyanık” kurumlar görecek.
EXPO için feda edilen, kentin en önemli yeşil alanı İnciraltı’nın geleceği ise yeniden tartışma konusu yapılacak gibi. Çevreciler İzmir’in EXPO’yu kaybetmesinin İnciraltı’nı yeniden kazanması anlamını taşıması durumunda İzmir’linin en önemli kârının bu olacağını belirtiyorlar.
“Herkes için sağlık” temasıyla EXPO’ya talip olan İzmir’de 1800 yıllık sağlık yurdu Allianoi’nin baraj suları altında bırakılmasındaki çelişkiye dikkat çekilirken, önünde “EXPO engeli” de kalmayan hükümetin Yortanlı barajının kapaklarını her an için kapatabileceği konuşulan bir diğer konu. İzmir’in içme suyu havzasına altın madeni açılması için 300 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı’nın yapımına engel olacak kadar gözünü karartmış olan AKP’nin, Allianoi’yi sular altında bırakacak baraj kapaklarının kapatılmasını EXPO oylamasının ardına bırakmış olması ihtimal dahilinde görülüyor. (İzmir/EVRENSEL)

‘EXPO sonuçları komediye dönüştü’

İzmir’in yaşadığı EXPO hüsranını değerlendiren Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “EXPO sonuçlarının açıklanması komediye dönüşmüştür. Kimsenin Türkiye’yi bu duruma düşürmeye hakkı yok” dedi.
Ege Üniversitesi İletişim Mezunları Derneği’nin konuğu olarak Ege Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşiye katılan Ege Koop Genel Başkanı, eski gazeteci Hüseyin Aslan, deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İzmir’in EXPO konusunda yaşadığı hüsranı değerlendiren Aslan, “EXPO’nun açıklanma süreci komediye dönüşmüştür. Bir yayın kuruluşu dışında İzmir’in kazandığı haberi son dakika gelişmesi olarak hemen hemen tüm radyo ve televizyonlarda yer aldı. Bu oldukça üzüntü verici ve düşündürücü bir durum. Kimsenin Türkiye’yi bu duruma düşürmeye hakkı yok” dedi. İzmir için önemli bir deneyim olduğunu belirten Aslan, bundan sonra ortak akıl ile hareket ederek, yerli ve yabancı yatırımcılara İzmir’in daha iyi tanıtılması gerektiğini söyledi.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Mamaklılar “dönüşümü” protesto etti

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları’nda altına izin yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...