02 Nisan 2008 00:00

Medyanın dili barışa hizmet etmiyor

Son olarak Newroz kutlamalarına müdahale eden polis ve askerin şiddetine maruz kalan; haberleri çalıştıkları büyük medya organları tarafından farklı yansıtıldığı için halkın tepkisini alan gazeteciler, “Medyanın dili barışa ve huzura hizmet etmiyor.

Paylaş

Son olarak Newroz kutlamalarına müdahale eden polis ve askerin şiddetine maruz kalan; haberleri çalıştıkları büyük medya organları tarafından farklı yansıtıldığı için halkın tepkisini alan gazeteciler, “Medyanın dili barışa ve huzura hizmet etmiyor. Yanlış verilen haberler yüzünden halkın arasında gezemez olduk” dediler.
Yüksekova’da Newroz kutlamalarına yapılan müdahalenin ardından çıkan olaylarda polisin saldırısına maruz kalan, tüm zorluklara rağmen hazırladıkları haberlerin, haber merkezleri tarafından değiştirilmesi nedeniyle istifa eden 2 gazeteci, bundan sonra ayrıldıkları ajans ve televizyonlara haber servis etmeyeceklerini söylediler. Gazeteciler, İstanbul ve Ankara’dan gelen gazetecilerin olayları farklı yansıttığını da belirtiler.
‘Haberler farklı yansıtılıyor’
Şu ana kadar birçok ulusal televizyon ve ajansta çalıştığını dile getiren İHA ve Show TV muhabiri Senar Yıldız, yaptıkları haberlerin birçoğunun tamamen değiştirilerek farklı yansıtıldığını söyledi. Haberlerin farklı yansıtılmasından dolayı sürekli hedef haline geldiğine dikkat çeken Yıldız, “Burada gazetecilik yapmak kadar zor görev yoktur. Sırat köprüsünden geçmek gibidir. Her şeyin tam ortasındasınız. Biz her zaman tarafsız kalmaya çalıştık. Gazeteci, eksik olan ya da olumsuz olan bir şeyi gidermek için haber yapar ve o sorunu gidermeye çalışır. Fakat yıllardır hizmet götürülmeyen ve mahrum bırakılan bölge, medyanın yaptığı haberlerle daha da kötüye gitti” dedi.
Halk tepki gösteriyor
Ulusal televizyonların, gazetelerin yaptıkları haberlerle bölgedeki sorunların çözümüne katkıda bulunmaktansa, bu sorunları derinleştirdiğini ifade eden Yıldız, bölge insanının bu tür bir yayıncılık yüzünden bunalıma girdiğini de söyledi. Haberlerin özellikle yaşanandan farklı yansıtılmasından dolayı halk arasında yürüyemez hale geldiklerini dile getiren Yıldız, “Gözlerimizle gördüklerimiz ve yaptığımız haberler çok farklı yansıyor. Ben de buna tepki göstererek istifa ettim” dedi.
Sermaye güdümlü
Newroz kutlamalarından sonra çıkan olaylardan sonra çalıştığı Cihan Haber Ajansı’ndan (CİHAN) istifa eden Şevket Yılmaz ise basında sürekli şiddet dili kullanıldığı için artık ulusal ajanslarla çalışmayacağını belirtti. Kartel medyanın habercilik anlayışının sermaye güdümlü olduğunu belirten Yılmaz, “Medyamızın kullandığı dil, barışa ve huzura hizmet eden bir dil değildir. Üretilen materyallerle şiddet adeta kutsanmaktadır. Kutsal olan haber, kartel meydanın siyasi ve ekonomik kaygılarına kurban edilmektedir” dedi. Artık gazeteciliğin etik değerlerine bağlı kalınarak çalışılamayacağına inandığını dile getiren Yılmaz, “Sermaye güdümündeki ulusal medya yerine yerel medyadaki habercilik anlayışının alternatif olacağını düşündüğüm için gazetecilik mesleğime Yüksekova Güncel Haber’de devam etmeyi uygun gördüm” şeklinde ifade etti.
Kimse ulusal basına çalışmayacak
Yüksekova’da bütün güçlerin gazetecilerin çalışma alanlarına müdahale ettiğini dile getiren AA muhabiri Necip Çapraz da, “Burada gazetecilik yapmak başlı başına bir sorundur. Bir de basına yönelim olunca iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bundan dolayı bazı arkadaşlarımız görevlerinden istifa etti. Böyle devam ederse burada kimse artık ulusal basına çalışmayacak. Burada en büyük sorun, gönderilen haberlerin değiştirilerek yansıtılmasıdır. Artık bu alışkanlıktan vazgeçilmelidir” dedi. (Hakkari/DİHA)
Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Van’daki olaylarda ‘yeni silahlar kullanıldı’ iddiası Meclis’te

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...