02 Nisan 2008 00:00

Van’daki olaylarda ‘yeni silahlar kullanıldı’ iddiası Meclis’te

DTP Van Milletvekilli Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a, Van’daki Newroz olaylarına müdahale eden güvenlik güçlerinin yeni alınan F303 plastik mermi atan silahları kullanıp kullanmadığını sordu.

Paylaş

DTP Van Milletvekilli Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a, Van’daki Newroz olaylarına müdahale eden güvenlik güçlerinin yeni alınan F303 plastik mermi atan silahları kullanıp kullanmadığını sordu.
22 Mart’ta yapılan Newroz kutlamalarında çıkan ve ölümle sonuçlanan olayları Meclis gündemine taşıyan Kurtulan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması talebi ile verdiği soru önergesinde, olayların kutlamalara izin verilmemesi ve güvenlik güçlerinin kutlamalara müdahale etmesi ile başladığını belirtti. Kutlama yapan vatandaşlara karşı ateşli silahlar dahil olmak üzere birçok şiddet yönteminin kullanıldığını kaydeden Kurtulan, “Coplarla ve kalaslarla kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden tüm insanları dayaktan geçiren kolluk güçleri, çocuklara sokak ortasında işkence yöntemleri uygulamıştır” dedi.
‘Yeni silahlar olaylarda kullanıldı mı?’
Van’daki olaylarda ateşli silahlarla yaralanmaların yanı sıra Zeki Erinç ve Ramazan Dağ isimli iki vatandaşın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Kurtulan, evlere baskın düzenlendiğini, çocuk ve kadınlara şiddet uygulandığını hatırlattı. Kurtulan, “Evlerinden yerlerde sürüklenerek çıkarılan vatandaşlarımız sokak ortasında adeta linç edilmişlerdir. Olayda dikkat çeken bir başka nokta da, kullanılan ve plastik mermi atan silahların Newroz’dan önce Van’a yetiştirilmesi ve ilk defa bu müdahale sırasında kullanılmış olduğu iddialarıdır” dedi. 25 kişinin ateşli silahlarla yaralandığına dikkat çeken Kurtulan, DTP il başkanı ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 32 kişinin tutuklandığını belirtti. Kurtulan, DTP il binasının basılarak demirbaşların tahrip edildiğini ve milletvekilleri olarak görüşme taleplerinin Van valisi tarafından cevapsız bırakıldığını ifade etti.
Önergede şu sorular yer aldı:
* Van’da Newroz Bayramı’nı 22 Mart 2008 tarihinde kutlamak için izin başvurusu yapan tertip komitesine neden izin verilmemiştir?
* Yaşanan üzücü olaylara sebep olan vali ve emniyet müdürü hakkında idari bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
* Newroz’dan bir gün önce Van Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırılan F303 adlı plastik mermi atan silahlar 22 Mart’taki olaylar sırasında kullanılmış mıdır?
* Van’da öldürmeye varan uygulamaların son bulması için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Yasa çevrilen Newroz’da 3’üncü ölüm

SONRAKİ HABER

Medyanın dili barışa hizmet etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...