02 Nisan 2008 00:00

Kapatma davası çatışmanın ürünü

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “Bugün AKP hakkında açılan kapatma davası, güç odaklarının çatışmasının bir ürünüdür. AKP çatışmanın mağduru değil bizzat tarafıdır” dedi.

Paylaş

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “Bugün AKP hakkında açılan kapatma davası, güç odaklarının çatışmasının bir ürünüdür. AKP çatışmanın mağduru değil bizzat tarafıdır” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Türk, Newroz kutlamalarında meydana gelen olayları kınayarak, hiç kimsenin kutlamalarda dile getirilen özgürlük ve barış taleplerini görmezden gelemeyeceğini, herkesin bu doğrultuda siyaset üretmek zorunda olduğunu söyledi.
Türk, “Hakikaten, halkımızın özgürlük tutkusu ve özlemi hiçbir zaman olmadığı kadar zirvede ve asla bastırılacak gibi değildir. Hiçbir bilmem ne ile mücadele teoriği, bilmem şu paket, bu paket bu gerçeği değiştiremez. İthal bastırma yöntemlerinin, hepsinin suyu çıkmıştır. Askeri çözümler havlu atmıştır. Bu herkes tarafından da tescillenmiştir. Hiçbiri çözüm değil. Çözüm bu Meclis’te, çözüm bu iradededir. Bu Meclis’in itibarına, işlevine, liyakatine saygı duymanın, onun saygınlığını en ileri düzeye taşımanın, statükocu otoriter güçleri lağvetmenin yolu, hep birlikte tartışıp, cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarını yapmaktan geçer” diye konuştu.
Ülkenin önemli yol ayrımıyla karşı karşıya kaldığını belirten Türk, “AKP hakkında açılan kapatma davasıyla hız kazanan gerilimin perde arkasında yaşanan aslında bir iktidar savaşıdır. Bunu devlet içi güçlerin iktidar savaşı olarak tanımlamak gerekir” dedi. Türkiye’de üç devletin olduğunu ifade eden Türk, bunların birincisinin değişimi isteyen, AB rotasında ilerlemek isteyen kesimler; ikincisinin değişime karşı duran, iktidarı için mevcut statükoyu sürdürmek isteyen kanat; üçüncüsünün ise devleti çete devleti haline getirmeye çalışan, gücünü çeteci sistemde toplamak isteyenler olduğunu söyledi.
Mağdur değil taraf
“Bugün AKP hakkında açılan kapatma davası, bu güç odaklarının çatışmasının bir ürünüdür” diyen Türk, AKP’nin çatışmanın mağduru değil tarafı olduğunun altını çizdi. Türk, “AKP kesinlikle masum rolü oynamasın. Başbakan hiç boşuna mağduriyetten demokratlık çıkartmaya çalışmasın. İş bu kez ciddidir. Ne yazık ki işlerin bu noktaya gelmesinin sorumluluğu sizdedir. Statükocu güçlere karşı demokrasi mücadelesi verseydiniz, demokrasi bugün tehlike altında olmazdı. Hiçbir demokratik reform için geç değildir. Kürt sorununun çözümü, bu ülkeyi baştan sona demokratikleştirecek en büyük cumhuriyet sorunudur. Bu sorundan kaçan herkes, ya statükoya teslim olur ya da onun kurbanı olur” ifadesini kullandı.
Meclis’te demokrasi cephesi örerek değişim karşıtlarına karşı birlikte mücadele edilmesi çağrısında bulunan Türk, “Demokrasi için bir kurtuluş savaşı başlatalım. Siyaseti cami-kışla-statüko arasında sıkışan bir olgu olmaktan çıkaralım. Parti kapatmaları devreden çıkaralım” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İşçiler kapatmanın lehlerine olmayacağını düşünüyor

SONRAKİ HABER

‘Kimsenin bedel ödetmeye hakkı yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...