02 Nisan 2008 00:00

Belediye başkanları değişse de düzelen bir şey yok

Karşıyaka, Şentepe ve Barış Mahallesi’nin arasına sokulmuş, kendisi de sorunları da büyük bir mahalle Anadolu Mahallesi...

Paylaş

Karşıyaka, Şentepe ve Barış Mahallesi’nin arasına sokulmuş, kendisi de sorunları da büyük bir mahalle Anadolu Mahallesi... Mahalledeki esnaflarla, ev hanımlarıyla, gençlerle konuşmalarımızda hepsinin düşüncesi aynı: “Belediyeler değişse de düzelen hiçbir şey yok. Her şey daha kötüye gidiyor!”
Yıllardır mahallede berberlik yapan Asım Doğan, daha önce mahalle azalığı yapmış. Mahallenin öncelikli sorunları nedir diye sorduğumuz Doğan, “Mahalleye hiçbir hizmet gelmediğinden her şey sorun aslında” diyor. Doğan, mahallelinin bir önceki dönem Yenimahalle Belediyesi’nin CHP’li, Büyükşehir Belediyesi’nin ise AKP’li olduğu için mahalleye hizmet gelmediğini düşündüğünü belirtiyor. Bu yüzden mahallelinin AKP’ye oy verdiğini söyleyen Doğan, belediye hizmetlerinde değişen bir şey olmadığını ekliyor. Mahallenin her tarafını kaplayan baz istasyonlarının kaldırılması için Yenimahalle Belediyesi’ne müracaat ettiklerini aktaran Doğan, belediyeden ‘zararsızdır kaldırmayız’ cevabını aldıklarını belirtti.
Anadolu Mahallesi’nde çok büyük bir altyapı sorunu olduğunu vurgulayan Doğan, yağmur yağdığında evlere su bastığını, kanalizasyonun taştığını anlatıyor.
Eski günleri arıyorlar
Mahalle sakinlerinin ellerinde, sadece belediyeden aldıkları hisseli tapu olduğu için kimsenin evini müteahhide verip yaptıramadığını vurgulayan Doğan, “Evini yaptırmak istiyorsan en az 4-5 kişi anlaşmak zorundasın. Çünkü her ev arazisinde en az 4-5 kişinin payı var” diyor.
Asım Doğan, geçmişte ‘nezih bir mahalle’ olarak bilinen Anadolu Mahallesi’nde son yıllarda yaşanan göçlerden sonra hırsızlık olaylarının arttığını belirtiyor. Polisin bu tip olaylara seyirci kalmasından yakınan Doğan, “Arıyoruz gelmiyorlar; gelseler de bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar” diyor. Mahalledeki okulun akşamları balicilerin ve şarapçıların meskeni haline geldiğini belirten Doğan, okula güvenlik kulübesi yapılması için belediyeye yaptıkları müracaattan sonuç alamadıklarını söylüyor.
‘Uyuşturucu kullanımı artıyor’
Mahallenin gençleri sosyal olanaklarının olmamasından şikayetçiler. Süleyman Bozkurt, oyun alanı, park ve yeşil alan olmamasından, Yusuf Yılmaz ise son zamanlarda mahallede artan uyuşturucu, bali, içki gibi kötü alışkanlıkların artmasından şikayetçi. “Eskisi gibi değil burası. Her geçen gün ortam daha kötü oluyor” diyen Yılmaz, her türlü uyuşturucunun mahallede kullanıldığını dile getiriyor. Yılmaz, kısa bir zaman öncesine kadar mahallede geç vakitlere kadar gençlerin muhabbet ettiklerini, zararlı alışkanlıkların yaygınlaşmasından dolayı kız arkadaşlarının erkenden evlerine gitmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. YÖK Başkanı’nın “eğitimin paralı olması gerekli” açıklamalarını hatırlattığımızda ise Yılmaz, okullarında sürekli para toplandığını belirterek, eğitimin daha da paralı hale gelmesi durumunda çoğu gencin okula devam edemeyeceğine dikkat çekiyor.
Gençlerle sohbetin ardından adlarını vermek istemeyen bir çiftin evine konuk oluyoruz. Evin hanımı, sabahları koşu yapacak yeşil bir alanın olmasını istiyor. Anlattığına göre mahallenin kadınları günlerini ev işleri yaparak ve birbirlerini ziyaret ederek geçiriyor. Türban meselesinin halkı böldüğünü ve AKP Hükümeti’ne güven duymadığını belirterek ekliyor: “Kadınlar toplumda eziliyor ve sindiriliyor. Biz kadınlar bu baskıyı yıkmak için mücadele etmeliyiz!”
Bahar Işık-Barış Işık
ÖNCEKİ HABER

Hamarat ellerin birliği

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...