02 Nisan 2008 00:00

Soframızdaki ekmek küçülüyor

AKP Hükümeti iktidara geldiği günden bu yana ekonomik icraatları, milli gelirin artması ve refah düzeyinin yükselmesi üzerinden propaganda yapıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti iktidara geldiği günden bu yana ekonomik icraatları, milli gelirin artması ve refah düzeyinin yükselmesi üzerinden propaganda yapıyor. Ancak emekçilerin durumu AKP’nin çizdiği tabloyla hiç uyuşmuyor. Elektrik, su, doğal gaz zamlarının ardından gelen ekmek zammı halkı iyice canından bezdirdi. Yapılan zamlara tepki gösteren Ümraniyeli kadınlar, yapılan zamlarla her geçen gün sofralarındaki ekmeğin daha da küçüldüğüne dikkat çekerek, bütçelerinin de sarsıldığını vurguladılar. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmeği de alamayana halk, AKP Hükümeti’nin zor olan hayat şartlarını yaptıkları zamlarla daha da zorlaştırdığına dikkat çektiler.
Maaş kiraya ve ekmeğe gidiyor
Bir kişinin çalıştığı evde ayda 150 YTL’yi ekmeğe veren işçi emeklisi Nazlı İnci, bu gidişle artık ekmek bile alamayacak duruma geleceklerini söyledi. “Seçtiğimiz vekiller kendilerine yüksek zamlar yaptı. Emekçilere gelince zırnık bile koklatmadı, 550 YTL’ye mahkum etti” diye tepki gösteren İnci, ekmeğin sofralarının vazgeçilmezi olduğunu, ekmek alamayan insanların açlıkla karşı karşıya kalacağını vurguladı.
Bütçeleri sarsılıyor
Kirada oturan, asgari ücretle geçinen 2 çocuk annesi Gülay Şen, maaşın tamamını ekmek parası ve ev kirasına yatırdıklarını dile getirdi. Şen, en ucuz gıdanın ekmek olması nedeniyle çok fazla ekmek tükettiklerini, yapılan zamla birlikte sofralarındaki ekmeğin küçüldüğünü ve bütçelerinin sarsıldığını dile getirdi. Şen, zammın geri çekilmesini istedi.
Zamlara karşı örgütlenmeliyiz
Hatun Aslan, fırınların denetlenmediğini yetkililerin bu konuda önlem alması gerektiğini ifade etti. Zamların sınır ötesi operasyonun bir sonucu olduğunu dile getiren Aslan, yapılan son zamlarla asgari ücretle yaşayan bir insanın nasıl baş edeceğini sorarak buna karşı bir tepkinin örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
Kalabalık bir aile olduklarını ifade eden Yazgülü Gürs ise ucuz olduğu için halk ekmeği aldığını dile getirerek, ekmeğe yapılan zammın geri alınmasını istedi.
‘Halk ekmeği alamaz duruma geldik’
Kazım Karabekir Mahallesi’nde esnaflık yapan Ayten Yaman ise ekmeğe yapılan zamla birlikte ekmek satışlarının azaldığını ifade ederek masraflarını dahi karşılayamayacak duruma geldiklerini kaydetti. Yapılan zamların halkı daha da yoksullaştırdığına dikkat çeken Yaman, zamlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Eşinin 11 gündür işsiz olduğunu ifade eden Hülya Alçın, 7 kişilik bir aile olduklarını ve kirada oturduklarını dile getirdi. Halk ekmeği bütçelerine daha uygun düştüğü için aldıklarını ifade eden Alçın, artık halk ekmeği dahi alamaz duruma geldiklerini söyledi. Sibel Kötük, zor olan hayat şartlarını zamlarla daha da zorlaştırdığını vurgulayarak zamların geri alınmasını talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Songül Kırca /Gamze Bilgin/Özlem Yıldız
ÖNCEKİ HABER

Barış talebine kan bulaştı

SONRAKİ HABER

Yenimahalle Belediyesi herkesi mağdur ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...