02 Nisan 2008 00:00

İşçiler SSGSS’nin geçmesine izin vermemeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘işçilerin yasaya karşı olmadığı’ yönündeki açıklamasına işçiler tepki gösteriyor.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘işçilerin yasaya karşı olmadığı’ yönündeki açıklamasına işçiler tepki gösteriyor. Kendilerinin yasaya karşı olduğunu anlatan işçiler, SSGSS’nin tamamen geri çekilmesini talep ediyorlar. Sendikalara çağrı yapan işçiler, ancak genel grev yaparak yasa tasarısından kurtulabileceklerini ve SSGSS karşı mücadelenin büyütülmesi örgütlenmeleri artırmaları gerektiğini ifade ediyorlar.
Birleşik Metal-İş Şube yöneticisi Kemal Coşkun, SSGSS’ye karşı 14 Mart’ta tüm yurtta yapılan iş bırakma eylemlerinin etkili olduğunu ifade etti. “Eylemler etkili olmasa Hükümet, konfederasyonları dikkate almazdı” diyen Coşkun, yasa tasarısına karşı daha etkili eylemlerin yapılması gerektiğini söylerken, SSGSS karşı mücadelenin güçlendirilmesi yana olduğunu dile getiriyor.
Yunanistan gibi yasayı çöpe atabiliriz
Hükümetin, DİSK ve KESK hariç diğer sendikaları oyuna getirdiğini düşünen Sedat Özen isimli işçi, hükümetin etkili politika izlediğine dikkat çekti. İşçilerin yasaya karşı tepkisini bilmiyorlarsa referandum yapmalarını öneren Özen, Türk-İş’in yaptığı açıklamaların doğru olmadığını söyleyerek, Türk-İş’in sermaye örgütleriyle birlikte yaptığı sağduyu çağrısının da sınıfına ihanet ettiğinin dile getirdi. SSGSS’ye karşı eylemlerde en önde olacağını anlatan Özen, DİSK’ten beklentilerinin de kendi üzerine düşeni yapması olduğunu kaydetti. Diğer sınıf örgütlerinin de harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Özen, Yunanistan işçileri gibi genel grevle yasayı çöpe atabileceklerini ifade etti.
Sendikalara da tepki geldi
İş bırakma eylemlerinin yetersiz bulan Silgan İşyeri Baş Temsilcisi Gıyasettin Kızılkaya, daha ciddi ve daha sert eylemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Türk-İş, Hak-İş ve hatta DİSK’in de tabandan gelen tepkiyi anlamamasını eleştiren Kızılkaya, konfederasyonların işçilerden koptuğunu ifade etti. “Konfederasyonlar Hükümet’le ‘anlaştık’ yönündeki açıklamalarını görüşmeden yaptılar. Neye göre anlaştılar bunlar. Üyelerine sormadan sen nasıl anlaşırsın” diye tepki gösteren Kızılkaya, Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı çalışan arkadaşlarının olduğunu ve sendikalarının yaptığı açıklamalardan memnun olmadığını anlattı.
Yasanın geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Kızılkaya, dünyanın birçok yerinde işçilerin genel greve gittiğine dikkat çekerek, 1 Mayıs’ta genel grev çağrısının yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
65’e kadar yaşayamayız
DES sanayi sitesinde 10 yıldır tornacı olarak çalışan Yılmaz Ercan, SGSSS ile ilgili çok bilgisinin olmadığını söylüyor. Televizyondan duyduğu kadarıyla emeklilik yaşının 65’e yükseltildiğini ve buna tepkili olduklarını dile getiren Ercan, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu, ciddi hastalıklarla karşı karşıya olduklarını ve 65 yaşına kadar yaşabileceklerine inanmadıklarını ifade ediyor. Ercan, 6 Nisan’da yapılacak olan mitinge katılacağını ve yasayla ilgili arkadaşlarını bilgilendireceğini söyledi. AKP’ye oy verdiğini özellikle belirten Ercan, önümüzde ki seçimlerde hak ettiği dersi işçilerin vereceğini ekliyor.
Kadosan’da çalışan 18 yaşındaki İsa Altuntaş da, SSGSS yasasına karşı olduğunu söylüyor. Yasa tasarısına karşı daha etkili eylem kararlarının alınması gerektiğine vurgu yapan Altuntaş, beklentilerinin genel grev olduğunu ve yasanın yalnızca böyle geri çekilebileceğini kaydetti.
SSGSS’nin IMF direktifleriyle çıkartıldığını belirten Altuntaş, “AKP uşaklıkta sınır tanımıyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Erhan Yunus Demir
ÖNCEKİ HABER

İşçiler 6 Nisan ve 1 Mayıs’ı tartıştı

SONRAKİ HABER

Barış talebine kan bulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...