02 Nisan 2008 00:00

Özgür ve özgün bilim tartışılacak

Eğitimin nesnesi değil öznesi haline gelmek isteyen Çukurova Üniversitesi Tıp öğrencileri, ‘Tıp Öğrenci Sempozyumu’ düzenliyor.

Paylaş

Eğitimin nesnesi değil öznesi haline gelmek isteyen Çukurova Üniversitesi Tıp öğrencileri, ‘Tıp Öğrenci Sempozyumu’ düzenliyor.
Eğitimleri sırasında sosyal hayattan uzak kalan tıp öğrencileri, düzenleyecekleri sempozyumla eğitimlerinin içine sanat, kültür ve felsefeyi de katarak topluma inmeyi hedefliyorlar.
Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gülşah Seydaoğlu, sempozyumun amacının öğrenciyi, eğitimin nesnesi değil öznesi haline getirmek olduğunu belirtti. Sempozyuma hazırlanan tıp öğrencileri ise yapacakları etkinliklerle aldıkları eğitimi sorgulayacaklarının altını çiziyorlar.
Tıp eğitiminin sanat ve kültürle birleşerek tıp öğrencilerinin daha sosyal ve toplumla iç içe olmasını hedefleyen sempozyum, 2-3 Nisan tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipokrat Konferans Salonu’nda yapılacak.
Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK), tarafından düzenlenen Tıp Sempozyumu’na; Adana Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi de destek veriyor.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Tıp Öğrenci Sempozyumu’nun ana gündemini tıp eğitimi oluşturuyor. Ulusal çapta katılımın olacağı sempozyumda, tıp eğitiminin içeriği, yeni eğitim modelleri, yeni eğitim modeli içinde öğrencinin yeri ve dili, hasta doktor ilişkisi, dünya hekimi olmak gibi zengin tartışmalar olacak.
Sempozyumda, topluma dayalı tıp eğitimi, öğrencilerin eğitimin nesnesi değil de öznesi olması ve özgür ve özgün bilim üretmenin yöntemleri, bilimin ve eğitimin etiğini yeniden konuşmanın ve geliştirmenin yolları aranacak. Yapılan tartışmalar, alınan kararların eğitim müfredatına etkide bulunması amaçlanıyor.
Bilindik sempozyumlardan farklı olarak; bilişim, fotoğraf, inanç, siyaset, şarap, adrenalin, tavla odalarının bulunduğu sosyal öğrenme odalarında öğrencilerin hobilerini diledikleri gibi tartışma fırsatı buldukları renkli bir sempozyum gerçekleştirilecek.
Amaç sanatı ve felsefeyi eğitimin içine serpiştirmek
Düzenleme Kurulu Başkanı Gülşah Seydaoğlu, düzenlenen sempozyumla tıp eğitiminde öğretim üyelerini değil, öğrencileri eğitimin merkezine koymayı amaçladıklarını ifade etti. Öğrencilerin eğitimin merkezinde olmasının yıllardan beri tartışıldığını fakat pratikte herhangi bir çalışmanın olmadığını aktaran Seydaoğlu, bilimi, eğitim sistemini ve sınav sistemini sorgulayan bir öğrenci modelinin hedeflendiğini söyledi. Tıp eğitiminin birinci sınıftan itibaren toplumla iç içe olması gerektiğini dile getiren Seydaoğlu, “Buradan çıkarken müfredatımızın sanattan ve sosyolojiden ne kadar faydalandığını değerlendireceğiz” dedi.
Türkiye’de tıp eğitiminde bir standart olmadığına dikkat çeken Seydaoğlu, Van ile Adana arasında eğitimde farklılıkların baş gösterdiğini belirtti. Son dönemde bazı üniversitelerin probleme dayalı eğitim vermeye başladığını aktaran Seydaoğlu, bu sistemde öğrencinin birebir eğitimin içinde olduğunu ifade etti. Sanatı, felsefeyi ve şiiri müfredatın içine koymaya çalışacaklarını vurgulayan Seydaoğlu, “Hem eğitimin içeriğine müdahale edeceğiz hem de öğrencileri sosyalleştirerek, topluma dayalı hekimlik modelini hayata geçirmeyi hedefliyoruz“ diye konuştu.
Öğrenciler sistemi sorgulayacak
Diş Hekimliği Fakültesi 5. sınıf öğrencisi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Ümit Çolakoğlu, sempozyumla beraber tıp öğrencileri olarak aldıkları eğitimi sorgulayacaklarını söyledi. Öğrenci kriterli ve öğrencilerin müfredata müdahale edebildikleri bir eğitimin mümkün olduğunu dile getiren Çolakoğlu, bu aşamalarla beraber tıp öğrencilerinin yaşadığı sosyalleşme sıkıntısını da üzerlerinden atacaklarını aktardı. Çolakoğlu, sempozyumla bir anlamda ‘Toplumdan kopmadan bu işi yapabilir ve tıp eğitimini bu şekilde yönlendirebilir miyiz’ sorusuna cevap arayacaklarını sözlerine ekledi. (Adana/EVRENSEL)

Sisteme göre değil topluma göre hekimlik

Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Eren Ezgi Gevher ise ÖSS’yi aştıktan sonra geldikleri tıp fakültesinde bir yoğunlukla karşılaştıklarını söyledi. Bu nedenle sanata, siyasete ve topluma dair düşüncelerini sürekli erteleyen veya yapamayan bir duruma düştüklerinin altını çizen Gevher, bu durumdan kurtulmak için böyle bir sempozyum düzenleme gereği duyduklarını ifade etti. Sempozyumun nitelikli doktorlar yaratma niyetinde olduğunu vurgulayan Gevher, “Nitelikli hekimlik yaratmak için çalışıyoruz. Ayrıca halktan çok kopuk görünen doktorluk imajını düzelterek, sistemin istediği gibi değil toplumun istediği gibi bir hekim profili yaratmayı hedefliyoruz“ dedi.
Halil İmrek/Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler kendi talepleriyle eyleme hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa