03 Nisan 2008 00:00

‘Seyretme, mücadele et’ uyarısı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Abdi İpekçi Parkı’nda bir günlük oturma eylemi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısına tepki gösterip, “uzlaştık” diyenler eleştirilirken, eylem görkemli bir mitingle sona erdirildi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Abdi İpekçi Parkı’nda bir günlük oturma eylemi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısına tepki gösterip, “uzlaştık” diyenler eleştirilirken, eylem görkemli bir mitingle sona erdirildi. Mitingde konuşmalarda Türk-İş’e “Seyretme, mücadele et” uyarısı yapıldı.
TGS’nin 1 Nisan günü Abdi İpekçi Parkı’ndaki bir günlük oturma eylemi, Meclis Genel Kurulu’nun kapanış saatlerinde sona erdirildi. Oturma eylemine gün boyu ziyaretler gerçekleşirken, eylemin bitirilişi görkemli bir miting ile oldu. KESK ve DİSK ile bağlı sendikaların, Ankaralı çeşitli kitle ve meslek örgütlerinin destek verdiği mitinge asıl destek ise Türk-İş’e bağlı sendikalardan oldu. Türk Harb-İş, Tez Koop-İş, Ankara Şubeler Platformu, Petrol-İş, Basın-İş, Tümtis, Yol-İş, pankart ve şapkaları ile kitlesel olarak katılırken, tabanı olmasına rağmen Türk-İş yönetimi katılmadı. Eğitim-İş, Birleşik Büro-İş, EMEP, ÖDP, Yurtsever Cephe, CHP, SHP’nin de destek verdiği mitingde, polisin müdahalesi kınanıp, Kızılay Meydanı’nda direnen emekçiler selamlandı.
DİSK ve KESK’ten ‘mücadele’ çağrısı
Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici’nin de katıldığı mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, çalışanların kazanılmış haklarına yönelik ciddi saldırıların olduğu bir dönemden geçildiğini belirterek, “Biz de bu yılı mücadele yılı ilan ettik. Alanlarda işçi sınıfının haklarını elde edinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. TGS’nin eyleminin gerekçesini oluşturan, “yıpranma hakkı”na atıfta bulunan Çelebi, “Sayın Bakan, ‘gazeteciler risk grubunda değil’ diyor. Gazeteciler sonuna kadar risk grubunda. Bugün Kızılay’da gazetecilerin nasıl bir şiddete uğradığını görmeyenler, bunu da görmezler. Onlar gazi maaşının peşinde” diye konuştu.
KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir de emekçilerin kararlı duruşunun, bu tür yasaların geri çekilmesi için yeterli olacağını belirterek, KESK olarak bu tür “dayatmalara” karşı sonuna kadar sınıf dayanışması gösterip işçilerin yanında olacaklarını ifade etti.
Petrol-İş Ankara Şubesi Başkanı, Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özgen, emekçilerin Kızılay’ı işgal ettiğini, sıranın Meclis’te olduğunu belirterek, “Meclis’i işgal edelim, paçası çamurlu, elleri nasırlı emekçiler orada olmadığı sürece saldırılar devam edecek” dedi.
Sık sık “genel grev genel direniş”, “İşçi, memur elele genel greve”, “Söz bitti sıra grevde”, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Direnen emekçi asla yenilmez” sloganlarının atıldığı mitingde Özgen, buraya katılanların işyerlerine dönerek, birer militan gibi çalışmasını, genel grevi örgütlemesi gerektiğini söyledi. “Uzlaşma”ya tepki gösteren Özgen, sözde anlaşma metninin emekçilerin taleplerini karşılamadığını söyledi. Türk-İş’e “neyi bekliyorsunuz?” diye soran ve tasarının “temel yasa” olarak acele çıkarılmak istendiğine vurgu yapan Özgen, vakit geçirmeden Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun toplanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

Türk-İş’e eleştiri

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül de “işçiler burada, Türk-İş nerede” sloganı arasında yaptığı konuşmada, “Uzlaşanlar yürekleri yetiyorsa çıkıp, ‘biz uzlaştık’ desinler. Ama uzlaşanları ortada göremiyoruz” dedi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun tasarıya ilişkin gelişmeleri “izleyeceğiz” sözlerine atıfta bulunan Doğangül, “Türk-İş’e düşen izlemek değil, oynamaktır. Sen oyuncusun, oynayacaksın” dedi. Türk-İş Bölge Temsilicisi, Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Fahri Yıldırım da “mutabakat sağlandı” diyen konfederasyonları eleştirerek, “Konfederasyon başkanları ya önümüzde yürüyecek ya da emek hareketinin gücü altında ezilecek, tarihin karanlık sayfalarında ‘hain’ damgası yiyecekler” diye konuştu.

Sermaye işgali

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ise tasarının hiçbir maddesinde mutabık olmadıklarını ifade ederek, “Kimlerle mutabıklarsa, işlerini gidip onlarla görsünler” diye konuştu. Basın tarihinde yeni bir dönüm noktası yaşandığını, basın emekçilerinin kendi mücadele geleneğini yaratmaya başladıklarını vurgulayan İpekçi, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, gazetecilerin yıpranma hakkının kaldırılmaması için haklı gerekçeler gösterilmesini istediğini hatırlatarak, “Haklı gerekçeyi 2 saat önce gösterdiniz. Gazetecileri copladınız. Gazetecileri sokağa döktünüz. Gazetecileri, işçilerle buluşturdunuz. İşçilerin birleşmesi uğruna yıpratın bizi. Direne direne kazanacağız” diye konuştu. Özgen’in “Meclis’i işgal edeceğiz” sözlerine yanıt veren İpekçi, “Hayır Meclis’i işgal etmeyeceğiz, işgalcilerden kurtaracağız. Meclis sarısı, yeşiliyle sermayenin işgalinde, bu işgalden kurtaracağız” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İZLENİM

SONRAKİ HABER

Ova Mahallesi Adana’da değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...