03 Nisan 2008 00:00

Aziz Nesin’e görkemli gece

Mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin, “Mizah ve Şaka Günü” olarak da kutlanan 1 Nisan akşamı düzenlenen etkinliklerle, Barış Manço Kültür Merkezi’nde anıldı.

Paylaş

Mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin, “Mizah ve Şaka Günü” olarak da kutlanan 1 Nisan akşamı düzenlenen etkinliklerle, Barış Manço Kültür Merkezi’nde anıldı. “Doğumunun 800. yılında Nasreddin Hoca Karikatür Sergisi”nin açılışının ardından düzenlenen anma gecesinde barkovizyon gösterisi, müzik dinletisi, Aziz Nesin oyunlarından ve skeçlerinden örnekler sunuldu. Karikatürcüler Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi ve Aziz Nesin Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği anma gecesinde Mehrizat Poyraz’ın yönetiminde düzenlenen söyleşiye Cengiz Bektaş, Cihan Demirci, Turgay Demirci, Tan Oral, Öner Yağcı ve Aziz Nesin Vakfı Koordinatörü Klaus Liebe Harkort konuşmacı olarak katıldı. Nesin Vakfı çocuklarının sahnelediği Aziz Nesin’in ‘Pırtlatan Bal’ oyununun yanı sıra tiyatro sanatçısı Ali Erdoğan da Aziz Nesin oyunlarından kısa skeçler sundu.
Yasaklara boyun eğmedi
Gecede söz alan Öner Yağcı, ülke olarak her zaman kahramanlara ihtiyaç duyduğumuzu ve Aziz Nesin’in de bu kahramanlardan biri olduğunu söyledi. Yağcı, Aziz Nesin’in cesur, duyarlı, özgürlükçü ve de öncü bir kahraman olduğunun altını çizerek “Aziz Nesin 20. yüzyıla damgasını vurmuş, devletin baskılarına ve yasaklarına rağmen bildiğinden vazgeçmeyen büyük bir usta” diye konuştu.
Bugün toplum olarak Aziz Nesin gibi bir değere ihtiyacımız olduğunu dile getiren Öner Yağcı, Nesin’in aydın olma onurunu ve bilincini yerine getirerek tüm aydınlara yol göstermiş bir kahraman olduğunu sözlerine ekledi.
Etkinlikte konuşan Cihan Demirci de “Aziz abi zor gören gözleriyle kitaplarını imzalıyordu. Çünkü okuyucularının yanında olmak istiyordu. Onu Sivas’ta korumayan polisler, bu defa Aziz abinin göstermelik de olsa yanındaydı” diye konuştu.
Aziz Nesin Vakfı Koordinatörü Klaus Liebe Harkort da konuşmasında, 1968 yılında Aziz Nesin ile tanışma fırsatı bulduğunu ve o günden beri Aziz Nesin ile birlikte olmanın mutluluğunu duyduğunu söyledi. Harkort, tüm Aziz Nesin severleri vakfa davet etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Refik Sıla Güvenç
ÖNCEKİ HABER

Biri çok yazarlı iki kitap

SONRAKİ HABER

Doğudan’ın yeni sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...