03 Nisan 2008 00:00

KENTTEN GELEN

Bornova, İzmir’in en eski ilçelerinden birisidir. Gecekondu yok denecek kadar az, yeni yerleşim yerleri düzenli bir planlamaya sahip.

Paylaş

Bornova, İzmir’in en eski ilçelerinden birisidir. Gecekondu yok denecek kadar az, yeni yerleşim yerleri düzenli bir planlamaya sahip. Ama düzenli yerleşim yerleri olan Manavkuyu, Mansuroğlu ve Osmangazi mahalleleri, son çıkan yasa ile Bayraklı’ya geçirilmek isteniyor. Tabii ki bu parçalanmadan eğitim de olumsuz etkileniyor. Yerleşmiş ve merkezi sayılan okulların çoğu Bayraklı’ya geçiyor.
Bizim konumuz eski hali ile Bornova’da eğitimin niteliği.
İlçede, 77 ilköğretim okulu, 25 ortaöğretim kurumu ve 4 eğitim merkezi bulunmakta. 77 bin 396 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 3 bin 479 öğretmen görev yapmaktadır.
2003 yılında göreve gelen ve hemen arkasından İzmir’de eğitimi en kısa zamanda tekli öğretime geçirip niteliğini ve başarısını yükselteceğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, bu sözünü ne Bornova’da ne de İzmir’in diğer ilçelerinde yaşama geçirdi.
Geçmişten beri belli başarılar göstermiş Bornova Anadolu Lisesi ve Bornova Fen Lisesi, 2003’ten bu yana artış yerine düşüş göstermiştir. Nedeni de kadrolaşma ve yetersiz eğitimdir.
Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamasının pilot il olarak seçilen İzmir ve ilçelerinde, rekabete dayalı eğitim anlayışı nedeniyle ilköğretim ve ortaöğretim okulları arasındaki farklılıklar da artmıştır.
İzmir genelinde 550-600 sözleşmeli ve ücretli öğretmenin 200’e yakınının Bornova’nın kenar okullarında görevlendirilmesi, velilerin çocuklarını kendi eğitim bölgelerine değil merkez okullara kayıt yaptırmasına, kayıt paralarının milyar liraları bulmasına ve bu okulların kapılarında, semtlere giden servislerin sıralanmasına neden olmuştur.
Bornova’da eğitimin yükü yine velilerin üstündedir. Aidat, kayıt, sınıf, perde, güvenlik vb. paralar yasal olmadığı halde toplanmaktadır.
Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Özel Yaşar Üniversitesi gibi büyük eğitim kurumlarında, özellikle ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerin olmaması büyük bir eksikliktir.
İzmir ve Bornova halkı eğitim konusunda ve çocuklarının geleceğinin belirlenmesinde diğer illerden daha duyarlı olduğu halde, öğretmen açığına ve sözleşmeli öğretmen çalıştırılmasına yeterli duyarlılığı göstermemektedir. 400’ü Bornova da olmak üzere İzmir genelinde 4 bin 500’den fazla öğretmen açığı vardır. Bu açık ya ücretli öğretmenle, ya da sınıf birleştirilerek kapatılmaktadır.
Belgem
2000 yılında Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi olarak kurulan eğitim kurumu, dar gelirli öğrencilerin OKS ve ÖSS hazırlıklarında yardımcı olmaktadır. Önceleri başvuru esasına dayalı olan kurs başvuruları hızla artış gösterince, seçme sınavı ile öğrenci alınmaya başlanmıştır. 500 OKS ve 500 ÖSS olmak üzere bin öğrenci bu kurumdan yararlanmaktadır.
Meral Benzeden
ÖNCEKİ HABER

Bush, NATO üyelerinden yeni asker istedi

SONRAKİ HABER

AKP sağlıksızdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...