03 Nisan 2008 00:00

Bush, NATO üyelerinden yeni asker istedi

Romanya’nın başkenti Bükreş’te dün başlayan NATO Zirvesi’nde konuşan ABD Başkanı George W. Bush, NATO müttefiklerine “Afganistan’a daha fazla asker gönderme” çağrısı yaptı.

Paylaş

Romanya’nın başkenti Bükreş’te dün başlayan NATO Zirvesi’nde konuşan ABD Başkanı George W. Bush, NATO müttefiklerine “Afganistan’a daha fazla asker gönderme” çağrısı yaptı. Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçen hafta Londra ziyaretinde dile getirdiği “Afganistan’ı kaybetmeyi kaldıramayız. Maliyeti ne kadar olursa olsun, ne kadar zor olursa olsun kazanmalıyız” şeklindeki ifadeye bütünüyle katıldığını belirterek, diğer ülkelerden de yeni asker gönderme kararı beklediğini söyledi.
“Baskıyı azaltmaları halinde köktencilerin Afganistan genelinde güvenli limanlar oluşturarak bunları Afgan halkına ve dünyaya karşı terör amacıyla kullanacağını” ileri süren Bush, “Eğer teröristleri Afganistan’da mağlup edemezsek onlarla kendi topraklarımızda karşılaşacağız” dedi. Bush, “Terör tehdidi gerçek ve çok ciddi. NATO ittifakının en önemli önceliği düşmanı (terörü) yenmek olmalıdır” dedi.
Gürcistan ve Ukrayna’ya destek
NATO Zirvesi’ne katılmadan önce gittiği Ukrayna’da binlerce kişinin protestosuyla karşılanan Bush, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya üyelik taleplerine de destek verdi. Gürcistan ve Ukrayna’nın üyelik arzusunu NATO’nun memnuniyetle karşılamasını ve bu amacın gerçekleştirilmesi için yolu açmasını isteyen ABD Başkanı, “NATO üyeliği, istekli ve üyelik sorumluluklarını paylaşmaya hazır tüm Avrupa demokrasilerine açık tutulmalıdır” diye konuştu.
ABD’nin desteklediği bu katılıma, eski Sovyet cumhuriyetlerinin NATO’nun bir parçası olmasına tepki gösteren Rusya dışında, başta Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere bazı müttefikler de Avrupa’da dengeyi değiştirebileceği için karşı çıkıyor. Ukrayna ve Gürcistan’a yeşil ışık yakılmasına muhalefet eden ülkeler, “Rusya ile gerginlik ortamının körüklenmemesini” istiyor.

Avrupa’ya füze kalkanı için Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne üs projesinde ısrarını sürdüren Bush, İran’ın 2006 yılında gerçekleştirdiği tatbikatta İsrail ve Türkiye’yi vuracak kapasitede balistik füzeler denediğini savundu. “ABD, Ortadoğu’dan uzun menzilli ve sınırlı saldırılara savunma sağlayacak bir sistemi yerleştirmek için Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte çalışıyor” diyen Bush, Rusya’yı da Avrupa ve ABD ile füze savunma işbirliğine davet etti.
Füze savunma sisteminin Rusya’ya karşı olmadığını iddia eden Bush, hafta sonunda Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. (DIŞ HABERLER)

ABD askeri cinayeti itiraf etti

Japonya’da bulunan Amerikan donanmasında görev yapan Nijerya kökenli 22 yaşındaki Amerikan askeri, polise 19 Mart’ta kendisini başkent Tokyo’dan Amerikan üssünün bulunduğu Yokosuka’ya götüren taksi şoförünü, “içinden gelen ve kendisine birini öldürmesini söyleyen sese uyarak öldürdüğünü” söyledi.
Japonya’da görev yapan Amerikan askerleri sık sık tecavüz şikayet ve davalarına konu oluyor. 2006’da da bir Amerikan askeri, 56 yaşındaki bir kadını döverek öldürmekle yargılanmış ve bir Japon mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkum edilmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak Başbakanı Bağdat’a döndü

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...