03 Nisan 2008 00:00

Okullarda kontörlü su uygulaması

Konya Büyükşehir Belediyesi okullara “kontörlü su” uygulaması başlattı. Ödenek yokluğu çeken okullar, su alacak para bulamadığı için “hastalık tehdidi altında” ders yapıyor.

Paylaş

Konya Büyükşehir Belediyesi okullara “kontörlü su” uygulaması başlattı. Ödenek yokluğu çeken okullar, su alacak para bulamadığı için “hastalık tehdidi altında” ders yapıyor. Veliler ve eğitimciler uygulamadan son derece rahatsız olurken, Eğitim-İş Konya Şubesi Başkanı Veli Demir, “Sanki Sahra Çölü’ndeyiz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla, kentteki okulların büyük bölümünde “kontörlü” olarak adlandırılan “ön ödemeli su kullanma sistemi”ne geçildi. Bu sisteme göre, okullar parası ne kadarsa gidip o kadarlık su alıyor ve kullanıyor. Eğer parası yoksa, susuzluğa mahkûm oluyor. Ödenek sıkıntısı nedeniyle sürekli feryat eden, temizlikten yakıta, spor malzemesinden A4 dosya kağıdına kadar her şey için velilerden para toplamak zorunda kalan okullar, paraları olmadığı için çoğu kez susuz kalıyor. Okul yönetimleri, her zaman su alabilmek için ellerinde kaynak olmadığını vurgularken, öğretmenler ilkel koşullarda ders işlemeye ve öğrencilerin de kendilerinin de sağlığının tehlikede olmasına tepkili. Veliler ise çocukları için endişelenirken, belediyenin uygulamaya son vermesini istiyor.
Salgın hastalık uyarısı
Eğitim-İş Genel Saymanı Mehmet Altan Güzel öğrenci ve öğretmenlerin zor durumda kaldıklarına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, okullara sağlanan olanaklar konusunda “hamasi” konuştuğunu, gerçeğin çok farklı olduğunu söyleyen Güzel, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte Konya’daki okulların susuzluk sorununun ciddi sıkıntılar ortaya koyacağına dikkat çekti.
Güzel, özellikle sarılık salgınından korkulduğu, öğrencilerin de öğretmenlerin de yaşamsal tehlikeye karşın derslere girip çıktığı uyarısını yaptı.

Eğitim-İş Konya Şubesi Başkanı Veli Demir okulların tamamına yakınında aynı uygulamanın söz konusu olduğunun, para bulamayan okulların su alamadığını ve zor koşullarda ders yapıldığını ifade etti. Demir, temizliğin ana maddesinin su olduğunu ancak belediye yüzünden Konya’daki okulların sudan mahrum kaldığını belirterek, “Nasıl ki camilere bedava su veriyorlar, okullarda da su tamamen ücretsiz olmalı” diye konuştu. Demir, Konya Belediyesi’nin kentin birçok yerine gereksiz fıskiyeler, çeşmeler yaptırdığını ama okullara su vermediğini ifade ederek, “Sanki Sahra Çölü’ndeyiz. Su kesintileri böyle devam ederse, sağlık sorunları başlayacak hatta salgın hastalıklar bile görülebilecek” dedi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Gül’den ‘Cargill Yasası’na onay

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...