03 Nisan 2008 00:00

Emekçiler sokakta

KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve Diş Hekimleri’nin çağrısıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı önceki gün iş bırakan emekçiler, illerde yaptıkları eylemlerle kararlılıklarını bir kez daha gösterdiler.

Paylaş

KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve Diş Hekimleri’nin çağrısıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı önceki gün iş bırakan emekçiler, illerde yaptıkları eylemlerle kararlılıklarını bir kez daha gösterdiler. Kimi yerlerde polisin engellerine karşın eylemlerini gerçekleştiren emekçiler, yasanın durdurulması için birlik çağrısında bulundular.
Bursa’da yapılan eyleme Bursa Sendikalar Birliği bileşenleri de katıldı. Stadyum önünde toplanan 2 bin işçi ve emekçi, sloganlarla Fomara Meydanı’na yürüdü. Halkın da destek verdiği yürüyüşün ardından emekçilere seslenen DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, “Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce emekçi, tek bir amaç için; bu yasanın derhal Meclis’ten geri çekilmesi için alanları doldurmuş bulunuyor” dedi. Eyleme Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Tez Koop-İş ve TÜMTİS’in Bursa şubelerinin yanı sıra gazeteci, avukat ve çevre örgütleri de destek verdi.
Mersin’de barikat aşıldı
Emekçiler Mersin’de de alana çıktı. Hastane Caddesi üzerinden AKP il binasına yürüyen emekçilere, polis barikat kurarak engel olmak istedi. Polisin biber gazlı müdahalesine rağmen emekçiler, barikatı aşarak kararlı bir şekilde yürüyüşlerini sürdürdüler. KESK’e bağlı sendikalar ile Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin katıldığı yürüyüşte, “Emekçiye değil çetelere barikat” sloganı atıldı. Sayıları yaklaşık 4 bini bulan kitleye, Hastane Caddesi üzerinde DİSK Genel-İş, Defterdarlık önünde de BES ve Genç-Sen üyeleri katıldı. AKP önünde protestolarını sürdüren emekçiler adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Bozkurt, yasanın geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Türk-İş’e tepki
Tunceli’de işçi ve memur sendikalarına üye emekçiler, Sanat Sokağı’nda toplanarak Yeraltı Çarşısı’na yürüdüler. “Genel grev genel direniş”, “İşçi memur el ele genel greve”, “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganlarının atıldığı yürüyüşe 2 bin kişi katıldı. Ortak açıklamayı okuyan SES Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, herkesi yasaya karşı mücadeleye çağırdı. Eyleme destek veren Türk-İş İl Temsilcisi Kadir Evin ise “Türk-İş’in eyleme katılmama tutumunu biz Tunceli şubeleri olarak kınıyor ve eyleme destek veriyoruz” dedi. Ovacık’ta yapılan eyleme ise esnaf da katıldı.
Gaziantep’te de emekçiler iş bırakarak alana çıktılar. Türk-İş’e bağlı TÜMTİS üyesi işçiler de iş bırakarak eylemde yerlerini aldılar. Eğitim Sen ve Genel-İş’in kitlesel iş bırakarak katıldığı eylemde işyeri ve sendika binalarının önünde toplanan emekçiler, 3 koldan adliye önüne yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte hükümeti protesto eden sloganlar atıldı. Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, yasanın yürürlüğe girmesine engel olmakta kararlı olduklarını dile getirdi.
Lastik işçileri iş bıraktı
İş bırakma eylemine Kocaeli’nde lastik işçileri de katıldı. Pirelli, Goodyear ve Brisa’da çalışan Lastik-İş üyesi işçiler, fabrika bahçelerini de eylem alanına çevirdiler. Pirelli’de sendika temsilcilik odası önünde toplanan işçiler, fabrika bahçesinde sloganlarla yürüyerek giriş kapısı önünde kısa süreli oturma eylemi yaptılar. Goodyear’da da işçiler “Genel grev genel direniş”, “İşçilerin birliği AKP’yi yenecek” sloganlarıyla bahçede toplandılar. Burada işçilere seslenen Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, SSGSS’nin geri çekilmesini istedi. Brisa’da ise iş bırakan işçiler temsilcilik odası önünde eylem yaptılar.
Kocaeli’nde Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun çağrısı ile Kocaeli Devlet Hastanesi önünde buluşan emekçiler ise İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüdüler. Eyleme katılan yaklaşık 2 bin 500 kişi yürüyüş boyunca sık sık “Hükümet yasanı al başına çal”, “Mezarda emekli olmayacağız” sloganlarını attılar. İnsan Hakları Parkı’nda konuşan Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan, mücadelede kararlı olduklarını dile getirdi. Eyleme Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’in 1 ve 2 No’lu şubeleri, Petrol-İş Yarımca ve Kocaeli şubeleri ve TEKSİF de destek verdi. Lüleburgaz’da iş bırakan emekçiler, Kongre Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptılar. 400’e yakın emekçinin katıldığı basın açıklamasına Kristal-İş, Petrol-İş, Şeker-İş, Tüm Köy-Sen, Emekli-Sen, Tekstil İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de destek oldu. Özellikle, TİS süreci devam eden cam işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti.
Her yerde eylem yapıldı
Keşan’da ise Eğitim Sen ve Genel-İş üyesi işçiler, iş bırakarak Hükümet Konağı önünde toplandılar. Keşan’da yapılan eyleme bin kişi katıldı. Çorlu’da iş bırakan eğitim emekçileri, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlediler.
Samsun’da Konak Sineması önünde bir araya gelen 500’ü aşkın emekçi, yasanın iptalini istedi. İskenderun’da Boyacılar Parkı’nda toplanan 400 işçi ve emekçi, SSGSS Yasası’nın geri çekilmesini talep etti. Açıklamanın ardından Eğitim Sen binasına yüründü.
Amasya’da ise Yavuz Selim Meydanı’nda protesto eylemi yapıldı. Kilis’te iş bırakma eylemine katılan Eğitim Sen ve BES üyeleri, KESK binası önünde açıklama yaptılar. Çorum’da emekçiler, KESK ve DİSK’in çağrısıyla Kültür Sitesi önünde yaptıkları eylemde Ankara’da yaşanan saldırıyı protesto ettiler.
Eğitim Sen Sungurlu Temsilciliği üyeleri de sendika binası önünde toplanarak, mezarda emekliliği temsilen tabut taşıyarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Amasya’nın Merzifon ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda protesto gösterisi yapıldı.
Çaycuma’da yapılan eyleme Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Çaycuma Platformu da katıldı. Çaycuma Öğretmenevi önünde toplanan platform üyeleri, çarşı merkezine kadar yürüdüler. Aydın’da Sevgi Yolu’nda bir araya gelen 300 kişi, tasarının geri çekilmesini istedi. Sakarya’da ise AKM Meydanı’nda eylem yapıldı.
Bolu’da Kardelen Meydanı’nda yapılan eylemde ise 6 Nisan’da İstanbul’da yapılacak eyleme çağrı yapıldı. Gebze’de Meydan Parkı’nda basın açıklaması yapan emekçiler, Amasya’da Yavuz Selim Meydanı’nda bir araya geldiler. Manisa’da 300 emekçi iş bırakarak saat 13.30’da Manolya Meydanı’nda eylem yaptı. Polisin ses düzenine izin vermemesi tepkiyle karşılandı. Manisa’nın Soma ve Akhisar ilçelerinde de eylem yapıldı. Sivas’ta Eğitim Sen önünde toplanan emekçiler, Selçuk Çay Bahçesi’ne yürüdü.
Bandırma’da ise Petrol-İş üyesi işçiler, sendika lokali önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’nda Eğitim Sen’in düzenlediği eyleme katıldı. Diyarbakır, Kahramanmaraş, Eskişehir, Kayseri, Denizli, Elazığ, Trabzon, Malatya, Kırıkkale ve Zonguldak’ta da eylemler yapıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

6 Nisan mitingine çağrı

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...