03 Nisan 2008 00:00

Kadınların esastan itirazı var

İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok bölgesinden gelen kadınlar, Meclis’e seslerini duyurmak için bir araya geldi.

Paylaş

İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok bölgesinden gelen kadınlar, Meclis’e seslerini duyurmak için bir araya geldi. SSGSS’nin “tadilatı”nın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirten kadınlar “Bu tasarı kadınları eve hapis etmektir. Derhal geri çekilmelidir” diye seslendiler.
Sosyal Haklar İçin Kadın Platformu üyesi kadınlar Ankara Akay Caddesi’nde bir araya gelip Meclis’e yürümek istedi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine basın açıklamasının bir bölümünü Akay Caddesinde kalan kısmını da Meclis kapısında yaptılar.
Güvenlik güçlerinin kadınların beşer beşer yürümesine izin verdiği açıklamada renkli görüntüler yaşandı. Sık sık “Yalanım varsa başbakan olayım”, “Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop, inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük” sloganlarının atıldığı açıklamada “Yasa tasarısına esastan itirazımız var” yazan pankart ve dövizler taşındı.
Meclis önünde konuşan Hasbiye Günaçtı “SSGSS yasa tasarısının kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlikleri doğalmış gibi sunarak kadınların erkeklere bağımlılığını daha da artıracaktır” dedi. Yasa tasarısının tamamına bakıldığında kadınlara “Haydi kadınlar evine” denilmek istendiğini gördüklerini belirten Günaçtı, yasa tasarısına esastan itirazları olduğunu kaydetti.
Sosyal Haklar için Kadın Platformu üyelerinden Serap Gül ise kadın, erkek, herkese işsizlik, kaza, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde, kadınlara analık ve doğurganlık hallerinde sosyal güvence sağlanmasını istediklerini belirtti.
Gül sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlara sosyal haklar babalarından ve kocalarından bağımsız olarak verilmelidir. Kadınlara ev içinde harcadıkları emeğin karşılığı olarak erken emeklilik ve cinsiyete dayalı yıpranma payı haklarının tanınması gerekir.”
Yapılan eyleme kitle ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras, DTP Milletvekilleri Gülten Kışanak ve Pervin Buldan ile CHP milletvekili Gaye Erbatur da destek verdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

6 Nisan mitingine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...