03 Nisan 2008 00:00

CHP’de kurultay trafiği hızlandı

CHP’de 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak olan 32’nci Olağan Büyük Kurultay öncesinde gerek yönetim, gerekse muhalefet kulis çalışmalarına hız verdi.

Paylaş

CHP’de 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak olan 32’nci Olağan Büyük Kurultay öncesinde gerek yönetim, gerekse muhalefet kulis çalışmalarına hız verdi. Muhalif isimler, kurultay delegelerine ulaşarak, kurultay için destek arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede bir süredir yurt gezilerini sürdüren Samsun Milletvekili Haluk Koç’a, Baykal’ın en ciddi rakibi gözüyle bakılıyor. Ancak bazı muhalif isimler, Koç’un parti tabanında “gerekli sinerjiyi” yaratamadığını savunuyor. Delegelere adeta tam saha pres uygulayan Koç, kurultaya kadar tüm delegelere bire bir ulaşmayı hedefliyor.
Uzun süre tek aday tartışması yapan ancak bu konuda her hangi bir uzlaşma sağlayamayan muhalif kesimde, yeni adaylar da kendisini gösterdi. CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Gençlik Kolları Genel Başkanı Ayhan Yalçınkaya ile işadamı Umut Oran’ın adaylığını açıklamasıyla muhalefetin aday sayısı, Tolga Yarman’la birlikte 4’e yükseldi. Çalışmalarını, CHP’de Demokratik Değişim Hareketi adıyla sürdüren eski Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tomanbay ise bekleyişini sürdürüyor.
Muhalefetin kurultayda ortak aday çıkarması için pek çok görüşme yapan ancak bunlardan sonuç alamayan İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan ise sessizliğini koruyor.
Muhaliflere şans tanınmıyor
22 Temmuz seçimlerinin ardından parçalı bir görüntü çizen muhaliflere, kurultayda şans tanınmıyor. Muhalefetteki dağınıklık nedeniyle, genel başkan aday adaylarının gerekli imzayı bulamayacağı konuşuluyor.
Genel başkanlık için yarışacağını açıklayan Haluk Koç ve işadamı Umut Oran’ın arkasında CHP’nin iki önemli ismi Ali Topuz ve Eşref Erdem bulunuyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, Koç’un programlarını organize ederken, Ankara Milletvekili Eşref Erdem’in ise Oran’ı desteklediği biliniyor.
Bir süre önce adaylığı gündeme gelen ancak üyelik engeline takılan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum kendisini önümüzdeki döneme hazırlıyor.
22 Temmuz seçimlerinin ardından CHP yönetimiyle ipleri koparan Kanaltürk Televizyonu kurucusu Tuncay Özkan ise, yeni parti hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Özkan’ın, CHP kurultayında “yenilenme” çıkmaması durumunda parti kurmak için düğmeye basacağı ifade ediliyor. Tuncay’ın, adı bir süre önce de CHP Genel Sekreterliği için geçmişti.
Muhalefete tüzük engeli
Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için toplam delegenin yüzde 20’sinin imzasına ihtiyaç var. CHP’nin 23-24 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirilen 30. Olağan Kurultay’ında yapılan tüzük değişiklikleri aday olmayı zorlaştırmıştı. Daha önce delegelerin 20’de birinin imzası aday olmaya yeterli iken, bu oran delegelerin beşte birine çıkarıldı. Bu yüzden, “aday adaylarının” resmi adaylıkları için 253 delege imzası gerekiyor. Delegeler ise yine tüzük gereği sadece bir aday için imza verebiliyor.
Buna karşın, Haluk Koç ekibinde, “imza sorunumuz yok” görüşü hakim. CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz’un koordinesinde çalışmalarını sürdüren Haluk Koç delege ziyaretlerini sürdürüyor. Koç’un yanı sıra kurmaylarının başkanlığında oluşturulan ekipler de dönüşümlü olarak yurt gezilerine devam ediyor. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Yargıtay işlem başlatıyor

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...