03 Nisan 2008 00:00

Le Monde: AKP’nin yasaklanması hukuki bir darbe olur

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP’nin kapatılması talebiyle sunduğu iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin yankıları yabancı basın organlarında da sürüyor.

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP’nin kapatılması talebiyle sunduğu iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin yankıları yabancı basın organlarında da sürüyor. Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Monde, AKP’nin kapatılması davasına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdiği analizinde, “2007 yılındaki parlamento seçimlerinde oyların yüzde 46.6’sını elde eden bir partinin yasaklanması, gerçek bir hukuki darbe olur” görüşünü dile getirdi.
DTP’nin de kapatılması halinde oyların yüzde 54’ünün “zalimce meşru sayılmayacağı” yorumunu da yapan gazete, buna karşın AKP’nin seçim zaferinin ardından türban yasağını kaldırmak için gösterdiği “ivediliğin” ülkenin laik ve liberal çevreleri ile partinin “gizli bir gündemi”nin olmasından kuşkulananların kaygılarını artırdığını yazdı. Le Monde, AKP’nin hem “ekonomik liberalizmini hem de siyasi pragmatizmini kanıtladığını” belirtirken AKP’nin, Türkiye’nin ABD ve İsrail ile var olan “stratejik ittifakları”nı sorgulamaktan kaçınarak “olgunluk” gösterdiğini savundu.
AKP’nin 2007 yılında memnun edici siyasi ve ekonomik bilançosu ve AB’ye erişme iradesi nedeniyle halk tarafından yeniden iktidara getirildiğini, şimdi ise bütün bunların riske girmesi tehlikesinin bulunduğunu savunan gazete, Müslüman bir ülkenin AB’ye katılmasına karşı çıkanların “iki yüzlülük” göstererek Türkiye’nin demokratik olgunluğunu sorgulamak için yargının AKP’ye yönelik “darbe”sini argüman olarak kullanmalarının beklenebileceğini de yazdı.
Financial Times gazetesi de, Şirketler ve Piyasalar ekinde AKP’yi kapatma davasının Türkiye’de piyasalara etkisini değerlendirdi. Analizinde “Türkiye’nin zaten çalkantılı olan güven ortamına bir darbe daha” başlığını kullanan gazete, “Türkiye’nin en son ihtiyacı olan şey siyasi sorunlardı” diye yazdı. Yorumda şu görüşlere yerverildi: “Küresel kredi sıkışıklığı nedeniyle parası, borsası ve borçlanma durumu zaten baskı altında olan Türkiye’de, iktidar partisinin kapanmasına yol açabilecek bir sürecin başlaması, piyasaları daha da sıkıntıya soktu. Mahkeme, eğer AKP’nin ‘laiklik karşıtı’ faaliyetlerde bulunduğuna karar verirse, şirketler ve yatırımcılar Türkiye’den uzaklaşabilir. Bu da ülkenin para birimi ve borsasına daha da zarar verecektir.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gül, Çelebi ile görüştü

SONRAKİ HABER

Yargıtay işlem başlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...