03 Nisan 2008 00:00

Karabük’te ırkçı saldırı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlum-Der, Karabük Üniversitesi’nde 9 Mart günü Kürt öğrencilere yapılan saldırıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlum-Der, Karabük Üniversitesi’nde 9 Mart günü Kürt öğrencilere yapılan saldırıyla ilgili bir rapor hazırladı. Saldırıya uğrayan öğrencilerin can güvenliklerinden endişe ettikleri için evden çıkamadıkları belirtilirken, yetkililerin olayı adli bir vaka olarak görmesi eleştirildi.
Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup Kürt öğrencinin, bir süredir üniversite kampüsünde, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı öğrenci yurdunda ve ikamet ettikleri şehir merkezindeki evlerinin önünde yaşadıkları hak ihlallerinin son dönemde iyice arttığı belirtilen raporda Karabük’te saldırıya uğrayan öğrencilerin dışında, Karabük Üniversitesi Rektörü, Vali, Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler ve yapılan görüşmelerin sonuçları yer aldı.
İlk değil
Öğrencilerle yapılan görüşmelerin ayrıntılı yansıtıldığı raporda, öğrenciler son yıllarda bu tip başka saldırılara maruz kaldıklarını belirtiyorlar. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında 3 öğrencinin linç edilmek istendiği kaydedilen raporda, aynı yıl Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı olan ve kampüs içinde ‘Milliyetçi Hareket Partisi yurdu’ olarak da anılan yüksek öğrenim yurdunda kalan Diyarbakırlı bir kız öğrencinin tehditlerle yurttan çıkartıldığı belirtiliyor. Raporda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal ile yapılan görüşmede Uysal’ın sıkıntının okulun dışında olduğu, bahsi geçen öğretim görevlileriyle görüşeceğini ifade ettiği belirtiliyor. Uysal’ın raporda yer alan şu sözleri dikkat çekti: “Bütün öğrencilere eşit davranıyoruz ve hatta diyebilirim ki, üniversite yönetimi olarak Doğu kökenli öğrencilere pozitif ayrımcılık bile yapıyoruz.”
Karabük Valisi Can Direkçi’nin ise can güvenliği konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediği kaydedilen raporda, Direkçi’nin “Bugünkü durumda, eğitim ve öğretimin aksamasını gerektirecek bir şey yok. Böyle bir durum olursa, özel önlemler alırız” dediği aktarıldı.
Karabük Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrencilerin yaşam hakkının, eğitim hakkının ve ayrımcılık yasağının sürekli bir biçimde ihlal edilmesi riski ile karşı karşıya kaldıkları belirtilen raporda Mülki amirlerin olayları, adli ve adi bir vaka gibi değerlendirme eğiliminde olmaları eleştirildi.
Raporu basına sunan İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu, Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerden kendilerine benzer başvuruların arttığını belirtti. Mazlum-Der Genel Koordinatörü Ahmet Kızılkaya ise bunun sistemli ve giderek yaygınlaştırılan bir reaksiyon olduğunu vurgulayarak, Doğu ve Güneydoğu’daki üniversitelerde tepki olarak Türk öğrencilere yönelik saldırılar yaşanmasından endişe duyduklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Tanrının Yanılgısı’na beraat

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen’den tecavüze kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...