03 Nisan 2008 00:00

Sokak yetmedi camide dövdüler

Orası ABD işgali altındaki Irak değil... Başıbüyük’te savaş yok. Onlar Türkiye’deki milyonlarca yoksul insan gibi sadece yuvalarını korumaya çalışıyorlar

Paylaş

Orası ABD işgali altındaki Irak değil... Başıbüyük’te savaş yok. Onlar Türkiye’deki milyonlarca yoksul insan gibi sadece yuvalarını korumaya çalışıyorlar. Günlerdir polis ablukası altında yaşayan Başıbüyüklüler, savaş görüntülerini, televizyonlarda izlediğimiz işkence sahnelerini aratmayacak zamanlar yaşıyor son günlerde. Önceki gün yıllar önce diktikleri ağaçları söktürmek istemeyince başlarına gelmeyen kalmadı. İşlerinden çıkıp mahallerine gelenlerin cami de işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi.
Başıbüyük Mahallesi’nde önceki akşam TOKİ’nin yapacağı 300 konut için, mahalle parkına kurulan şantiyedeki 4 ağaç sökülünce ortalık karıştı. Ağaçların sökülmesine tepki gösteren vatandaşlara polis yine şiddetle karşılık verdi. Polisin biber gazlı, plastik mermili, ve coplu müdahalesinde 7’si kadın 3’ü çocuk olmak üzere 10 kişi yaralandı; onlarca kişi gazdan etkilendi. 9 kişinin gözaltına alınarak Esenkent Karakolu’na götürüldüğü öğrenildi. Naim isimli bir genç polis tarafından atılan plastik mermi ile elinden yaralandı.
Gece boyunca polisin mahalleyi biber gazı yağmuruna tuttuğunu ifade eden vatandaşlar, sokak aralarında polisin kadınları sıkıştırdığını ve ağza alınmayacak küfürlerle taciz ettiklerini ileri sürdüler. Ama asıl şaşırtan ve “bu kadar da olmaz” dedirten olay daha sonra yaşandı. Vatandaşlar, gece geç saatlerinde polisin mahalleden 40 kişinin İskenderoğlu Cami’inin tuvaletine götürdüğünü ve burada işkence yaptığını söylediler. Ve yaşadıklarına isyan ettiler.
Hepinizi ateşe vereceğim
Polis şiddetine maruz kaldığını dile getiren kadınlardan Saadet Bozkurt, kendisi gibi bir çok kadının çok zor günler yaşadığını ve şiddete maruz kaldıklarını dile getirdi. Kadınların vücutlarının mosmor olduğunu ifade eden Bozkurt, “Çevik kuvvet bize küfretti. Biz de tepki gösterince saldırdı. Basında yoktu. Bu nedenle bizi çok dövdüler” diye konuştu. Polislerin kendilerini gaz bombası ve copla evlerine kadar kovaladığını anlatan Bozkurt, daha sonra zorla evlere sokulduklarını anlattı. Polislerin “Hepinizi ateşe vereceğim bu gece” diyerek kendilerini tehdit ettiğini belirten Bozkurt, “Biz onların anası yaşındayız, bize nasıl o... der” diyerek maruz kaldıkları küfürlere tepki gösterdi.
Ellerinden alamadık
Geç saatlerde işlerinden gelen insanların yoldan çevrilip camiye götürüldüklerini söyleyen Bozkurt, “Gençleri ellerinden alamadık. Şimdi Yahya adlı bir genç bu nedenle evde yatıyor. Safiye Çelik ve Satılmış yaralananlardan bir kaçı. Biz evlerimizden aşağı inemiyoruz. Polis sürekli saldırıyor” şeklinde konuştu. Polislerin “Bize başkan emir verdi, hepsini öldürün” dediğini iddia eden Bozkurt, “40 senedir buradayız. Bir ağacın dalına zarar vermedik. O güzelim ağaçlara nasıl kıyıyorlar. Bizim yüreğimize oturdu” diyor.
Evlerin içi biber gazı doldu
Akşama doğru şantiyenin önünde beklerken dozerlerin ağaçları kestiğini anlatan Hikmet Cengiz, bunun üzerine mahallelinin, TOKİ işgaline engel olmak için kurulan çadırların önünde bir araya geldiğini söyledi. Çadırın önünde gittikçe kalabalıklaşan mahalleliye polisin gaz bombaları ile müdahale ettiğini belirten Cengiz, daha sonra polisin çoluk-çocuk, kadın-erkek demeden herkese tekme ve coplarla kaba şiddet uyguladığını anlattı. Gece geç saatlere kadar saldırıların devam ettiğini kaydeden Cengiz, evlerin içi biber gazı dolduğu için evlerine giremediklerini söylerken, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Polislerin de neden saldırdığını anlamıyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

‘Polis görev yerini terk etti’
Polis saldırısını gazetemize anlatan Başıbüyük Güzelleştirme ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Adem Kaya, 9 kişinin gözaltına alındığını toplam 10 kişinin de çeşitli yerlerinden yaralandığını belirtti. Kaya, polisin mahallede ki gençleri toplayarak İskenderoğlu Camiine götürdüğünü söyledi. Camide polisin gençleri dövdüğünü söyleyen Kaya, bir çok gencin vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar oluştuğunu belirtti. Caminin polisin görev yaptığı yerden yaklaşık 1 km uzakta olduğuna dikkat çeken Kaya, bu şekilde polisin görev yerini de terk ettiğini açıkladı.
Eylem Lodos/Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

Hep aynı taktik

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...