04 Nisan 2008 00:00

Neleri kaybettiğinizin farkında mısınız?

PETKİM’in kuruluş yıldönümünü işçiler halaylarla kutladı. İşçiler, özelleştirmenin neler getireceğine dikkat çekti

Paylaş

Türkiye’nin petro-kimya devi PETKİM’in 43. kuruluş yıl dönümü bu yıl da özelleştirme gölgesi altında kutlandı. Kurumun özelleştirmesini alan Socar-Turcas yetkilileri, “PETKİM’i ay sonunda teslim alırız” derken, işçiler bu yılki kutlama etkinliklerinde PETKİM’in özel sektöre devredilmesi durumunda halkın neleri kaybedeceğine dönük mesajlar verdiler. Bu yılki kuruluş yıl dönümü pastasını PETKİM’in önemli yatırımlarından Güzelhisar Barajı’nda kesen işçiler, PETKİM’in kamuoyunda bilinmeyen çok önemli değerlerine dikkat çektiler. İşçiler, özelleştirme durumunda sadece PETKİM’in fabrikalarının değil lojmanları, limanı, barajı, elektrik santrali, atık bertaraf tesisleri ile çok büyük bir değerin de kamunun elinden gideceği uyarısında bulundular.
Yeni PETKİM’lere ihtiyaç var
Sabah saatlerinde A Kapısı önünde toplanan binlerce PETKİM işçisi, kurumun giriş kapısının üzerine “Gelişimin ardındaki büyük güç; PETKİM 43 yaşında” pankartı asarak davul zurna eşliğinde halaylarla PETKİM’in 43. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına başladı. Kutlamalara İzmir’den Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Tuncay Kireçkaya, Çimse-İş ve Harb-İş İzmir şube yöneticileri de katıldılar. A Kapısı önünde kortej oluşturan işçiler, PETKİM flamaları ve çelenkle kurumun içindeki Atatürk Anıtı’na yürüdüler. Burada iş kazalarında yaşamını yitiren işçiler ve davulu zurnası ile yıllarca PETKİM işçilerinin eylemlerinde yer alan çalgıcı “Gara Memet”in anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
PETKİM’in kuruluş öyküsünü anlatan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, PETKİM’in temellerinin 3 Nisan 1965 yılında Yarımca tesisleri ile atılmaya başladığını, Aliağa tesislerinin ise 1980’de kurulduğunu dile getirdi. 1990 yılına kadar Türkiye pazarının petrokimya talebinin yüzde 90’ını karşılayan PETKİM’in, 1987 yılında özelleştirme programına alınması ile birlikte gün geçtikçe pazar payının azaldığını aktaran Aydın, “Bugün ülke ihtiyacının ancak yüzde 27’sini PETKİM karşılıyor. Biz işçiler olarak PETKİM’in yaşaması için elimizden geleni yaptık. Ama özelleştirmeci hükümetler kuruma yatırım yapmayarak kurumun bugünlere gelmesine neden oldular. Türkiye’nin bir değil birkaç tane PETKİM’e ihtiyacı var oysa” dedi. PETKİM’in ekonomiye kazandırdığı girdilerle ilgili rakamlara dikkat çeken Aydın, “PETKİM’in kapsam dışı personelle birlikte 4 bin çalışanı var. Bizlerin de kurumun geleceği ile ilgili kararlarda sözümüz olmalı. Bizler kurumun kamunun elinde kalmasını, yaratılan büyük ekonomik değerlerin halk için kullanılmasını istiyoruz. PETKİM’in özelleştirilmesi durumunda buradan ekmek yiyen 2 binin üzerinde KOBİ de kapanacak. Bu, zaten büyük bir sorun olan işsizliği daha da büyütecek” diye konuştu. Aydın, PETKİM’in özelleştirilmesi ile ilgili yargı sürecinin halen devam ettiğini belirterek, işçilerin bu süreç tamamlanıncaya kadar kurumun devrine izin vermeyeceklerini söyledi.
Yöneticiler ayrı kutladı
Türk-İş adına konuşan 3. Bölge Temsilcisi Tuncay Kireçkaya ise işçilere ilk seçimde AKP iktidarından hesap sorma çağrısı yaptı. Buradaki konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler, daha sonra otobüslere binerek yaklaşık 10 km. uzaklıktaki PETKİM’e ait olan Güzelhisar Barajı gölet alanına gittiler. Yoğun yağmur altında PETKİM’in en önemli değerlerinden birinin önünde kurumun 43. yaş günü pastasını kesen, sayıları bini geçen PETKİM işçileri, buradaki programı yağmur nedeniyle kısa kesmek zorunda kaldılar. Daha sonra işyerine dönen işçiler, merkez yemekhane önünde halaylar çektiler.
İşçiler, PETKİM’in kuruluş yıl dönümünü böyle kutlarken, “kapsam dışı” diye adlandırılan PETKİM yöneticileri, Genel Müdür Kenan Yavuz ile birlikte ayrı bir kutlama töreni düzenlediler. “PETKİM’in Kalite Yolculuğu” konulu slayt gösterisinin ardından bir konuşma yapan Genel Müdür Kenan Yavuz, dünyada rekabetin acımasızca sürdüğünü, bu rekabet içerisinde başarılı olabilmek için acımasız olmak gerektiğini ileri sürdü. Kutlamalı eylem nedeniyle PETKİM’de işçiler yemekhanede oturarak saat 11.30’a kadar işbaşı yapmadı. Ürün sevkıyatı gerçekleşmedi. Eylem süresince işçiler, “KİT’leri satanlar vatan haini”, “Gün gelecek devran dönecek hainler halka hesap verecek” gibi sloganlar attılar. (Aliağa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Evka-1, spor ve kültür tesisi fakiri

SONRAKİ HABER

Yerel yönetimlerde dört yıllık zaman kaybı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...