04 Nisan 2008 00:00

Evka-1, spor ve kültür tesisi fakiri

Yaklaşık 60 bin insanın yaşadığı ve sekiz mahalleden oluşan Buca Evka-1’de halkın ücretsiz yararlanacağı hiçbir spor alanı ve kültür salonu bulunmuyor.

Paylaş

Yaklaşık 60 bin insanın yaşadığı ve sekiz mahalleden oluşan Buca Evka-1’de halkın ücretsiz yararlanacağı hiçbir spor alanı ve kültür salonu bulunmuyor. Bu durumdan rahatsız olan Evka-1 halkı, spor yapamamaktan, sinema ve tiyatroya gidememekten şikayetçi. Bölgede bir tenis kortunun olmasına rağmen ücretinden yanına yaklaşılmıyor. Yani paralı alanlara gidip spor yapamıyorlar, parasız olan yerleri ise sadece yürüyüş alanı olarak kullanabiliyorlar.
Gün içinde sadece yürüyüş yaparak spor ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Dilek Serbest, doğru dürüst yürüyüş yapabilecekleri bir alanlarının bile olmadığını söyledi. “Cadde kenarında ücretli halı sahaların etrafında dizimize kadar kırmızıya boyanarak yapıyoruz yürüyüşümüzü. Sadece bu da değil, yürüyüşten sonra ısınmış vücudumuzu egzersiz aletleriyle güçlendirme olanağından yoksunuz. Oysa merkezi semtlerde bu tür aletler güzel parklar içine monte edilmiş durumda. İsteyen oturup dinleniyor, arkadaşıyla sohbet ediyor” diyen Serbest, kendilerinin ise oturacakları bir banklarının bile olmamasından dertli.
Ücretli alanlar spor yapmalarına engel
Teslime Savran da, her gün bir saat de olsa yürümeye çalışıyor. Spor yapmanın sağlıklı kalmak için gerekli olduğunu belirten Savran, “Ancak bunu destekleyen başka spor olanaklarımız yok. Tek tercihimiz yürüyüş yapmak. Aslında bölgemizde tenis kortu var, fakat bizim gidebilmemiz olanaklı değil. Ayda 50 YTL aidat ya da yıllık 600 YTL üyelik ücreti vermemiz gerekiyor. Bu bizi aşan bir spor faaliyeti, üstelik bir de raket ve giysi almak gerekiyor ve bunlar da pahalı şeyler. En başta ücretli olması bizi engelliyor” dedi. Ev hanımı Hamiyet ise gelişme çağındaki çocuklarının oyun oynayacakları alanların olmadığını belirtti. “Çocuklarımız tam gelişme çağında. Oynamak için sokağa çıkıyorlar. Sağ olsun komşularımızın kafası götürmüyor. Kimi yaşlı, kimi hasta, kimisinin ağacı çiçeği zarar görüyor ve çocuklarımızı kapılarının önünden kovuyorlar. Buna onlar da bizler de üzülüyoruz” diyen Hamiyet, çocuklar için top oynayacakları ücretsiz kapalı alanların yapılmasını istedi.
Sözler verilmiş
Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği Başkanı Haşime Akbakın, taleplerini içeren bir dilekçenin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na verildiğini belirtti.
BEKEV ve Murathan Mahallesi Muhtarı Ahmet Yılmaz’ın da girişimleri ile yetkililerin yirmi gün önce bölgeyi etüt ettiğini belirten Akbakın, yetkililerin Muhtar Yılmaz’a 1202-1208 numaralı sokakların boşluğuna, Savaş Kütükçüler Parkı’na, 1239 Sokak’ta kurulan yeni parka yürüme parkuru ve basketbol sahası yapacakları sözü verdiğine dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

Oynayacak bir alan istiyorlar
İlköğretim öğrencileri Çağlar Özbek, Hakan Bakır, Özgür Bal ve Murat Çelik, oyun oynamanın hakları oluğunu, büyüklerin bu olanakları oluşturmaları gerektiğini söylediler. “Burada bir tane halı saha var ama paralı. Belediye başkasına kiralamış. Bizim paramız yok oynamak için. Aslında buraya çeşitli spor dallarını içeren spor okulu açılsa ne kadar iyi olur. Burada yaşayan insanların yarısı da çocuk aslında. Ama biz hiç düşünülmüyoruz. Mesela biz hiç sinemaya ve tiyatroya gitmedik. Bizi tek başımıza yollamazlar, annelerimiz gelse masraf çoğalır. Ama burada olsa yol parası da vermeyiz, hem belki biz çocuklar bile tiyatro oynayıp büyüklerimize sergileriz.
Hülya Gürgör
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

Neleri kaybettiğinizin farkında mısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...