04 Nisan 2008 00:00

Avrupa PKK’yi terör listesinden çıkardı

Avrupa Adalet Divanı (CEJ), PKK ve KONGRA-GEL’i “terör örgütü” listesine alan Avrupa Bakanlar Konseyi’nin kararını iptal etti.

Paylaş

Avrupa Adalet Divanı (CEJ), PKK ve KONGRA-GEL’i “terör örgütü” listesine alan Avrupa Bakanlar Konseyi’nin kararını iptal etti.
Avrupa Adalet Divanı, PKK ve KONGRA-GEL’in AB “terör listesi”ne karşı yaptığı başvurusunu karara bağladı. Mahkeme yaptığı kısa açıklamada, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin kararını kınadı. Açıklamada “Mahkeme, Konsey’in kimlikleri üstte belirtilen PKK ve KONGRA-GEL’e ilişkin kararını iptal etti” denildi.
PKK ve KONGRA-GEL’in, AB ‘terör örgütleri’ listesine karşı Avrupa Adalet Divanı’nda dava açtığı davanın ilk duruşması Ocak ayı sonunda Lüksemburg’da görülmüştü. Yaklaşık bir saat süren duruşmaya PKK ve KONGRA-GEL’i dört İngiliz avukat savunmuştu. Avukatlar “terör listesi”ne karşı 10 klasör dolusu delili mahkemeye sunarak, ateşkes sürecinde PKK ve KONGRA-GEL’in “terörist örgütler” listesine alınmasının yanlış olduğunu söylemişlerdi. PKK’nin listeye alınmasının barışa hizmet etmediğini anlatan avukatlar, mahkemenin de kararın adil olmadığı yönünde bir karar alması talebinde bulunmuşlardı.
Ulusal mahkemeleri de bağlar
PKK, 2 Mayıs 2002 tarihinde AB ‘terör örgütleri’ listesine alınmıştı. Ekim 2003 tarihinde kurulan KONGRA-GEL ise Şubat 2004’te listeye alınmıştı. Adalet Divanı, AB’nin en üst mahkemesi olduğu için ulusal mahkemelerin aldıkları kararları da bozarak yeniden ele alabiliyor.
‘Metanetle karşılanmalı’
DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Avrupa Adalet Divanı’nın, “PKK’nin terör listesinden çıkarılmasına” ilişkin kararının metanetle karşılanması gerektiğini söyledi.Demirtaş, TBMM’de yaptığı açıklamada, kararın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, yayın organlarında, “şok haber” olarak yayınlandığını belirterek, “Bizim tavsiyemiz, kararın metanetle karşılanması” dedi. Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak kendi sorunumuzu çözecek iradeye sahip olduğumuzu göstermeliyiz. Kürt halkını, uluslararası güçlerin elinden almak için Kürt sorununu çözmeliyiz. Sorun, biz çözmedikçe bizim dışımızda tartışılır, çözülür” diye konuştu.
PKK Kürt sorununun parçası
Avrupa Adalet Divanı’nın, 2002 yılında verdiği kararı bugün iptal ettiğini, ileride başka değişik kararlar da verebileceğini belirten Demirtaş, “Kararı metanetle düşünmeli, ‘Biz nerede yanlış yapıyoruz?’ bunu tartışmalıyız. PKK bir sorun değil, sonuç olarak değerlendirilmeli. Bu gelişmeyi ülke olarak iyi değerlendirirsek, sorunu kendi içimizde çözme fırsatı yakalamış oluruz. Sorunu çözmeye başladıkça PKK’nin kullandığı şiddeti çözmek kolay olacaktır.”
‘Sorun bu ülkenin sorunu’
DTP Grup Başkan Vekili Demirtaş, “PKK’ye terör örgütü demedikleri, bunun için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendileriyle görüşmediğine” yönelik bir soru üzerine, “PKK’nin terör örgütü olduğunu kabul etmememiz, şiddeti onaylamak anlamına gelmez. Şiddetin karşısında olduğumuzu ilana devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kürtler olarak, kendi sorunumuzun kendi ülkemizde çözülmesini isteriz. Ülkemize baskı yapılmasını doğru bulmayız. Karar, bize kendi içimize dönme zemini sağlarsa çok da zarar görmeyiz” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İşçi çocukları 23 Nisan Şenliği’nde buluşacak

SONRAKİ HABER

Binası olmayan belediyeler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa