04 Nisan 2008 00:00

DTP Newroz olayları için Meclis Araştırması istedi

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Newroz kutlamaları sırasında yaşanan olayların araştırılması ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Paylaş

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Newroz kutlamaları sırasında yaşanan olayların araştırılması ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
F303 silahı
TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, Van, Siirt, Hakkari, Yüksekova, Viranşehir, Şırnak, Mersin ve İzmir’de Newroz kutlamalarına katılan vatandaşlara karşı, güvenlik güçlerince hukuka aykırı şekilde aşırı güce başvurulduğu, ateşli silah kullanıldığı, yaralıların tedavilerinin engellendiği belirtildi. Önergede, olaylarda 3 kişinin öldüğü, 187 kişinin yaralandığı ve bin 201 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, olaylarda Belçika’dan yeni alınan F303 plastik mermi atan silahların kullanıldığına da yer verildi.
Sorumlular açığa çıkarılmalı
Ayrıca, önergede, ulusal ve uluslar arası sözleşmelerine dikkat çekilerek, AİHM’nin Digor katliamı hakkında verdiği karar ve hükümetin uzlaşma önerisi örnek gösterildi.
Önergede ayrıca, kutlamalarda yaşanan insan hakları ihlallerinin ve orantısız güç kullanımı sonucu yaşanan ölümlerin, yaralanmaların, haksız gözaltı ve hukuka aykırı ev aramalarının araştırılarak, olayların araştırılması ve sorumluların açığa çıkarılarak, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi. (HABER MERKEZİ)

Emine Ayna’ya Newroz soruşturması
DTP Eş Genel Başkanı Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında, Kars’ta yapılan Newroz kutlamalarındaki konuşmaları nedeniyle soruşturma açıldı.
Kars’ta yapılan Newroz kutlamaları sırasında yapmış olduğu konuşmada PKK ile diyalog öneren Emine Ayna hakkında Kars Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Kars’ta Cumhuriyet Meydanı’nda 19 Mart tarihinde yapılan Newroz kutlamaları sırasında konuşan Emine Ayna, PKK’nin diyalog çağrısını önemsediklerini belirterek şunları söylemişti: “Bizim Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’yla yaptığımız görüşmelerimizin ardından PKK bir açıklama yaptı. Diyaloga çağrı açıklaması yaptı. O açıklamada diyaloga çağrı var. Biz önemsiyoruz o açıklamayı. Önemsiyoruz çünkü taraflardan biridir ve diyor ki, konuşalım. Diyor ki, çözmek için konuşalım. Diyalog kuralım. Biz de diyoruz ki, diyalog kurun. Onlarla görüşün, konuşun. Bu iş artık bitsin, çözülsün. Ölümler olmasın. Yaşamı yeniden yeşertelim. Bu açıklamayı dikkate almaya çağırıyoruz. En azından okumaya çağırıyoruz. Okuduklarında görecekler ki sadece diyaloga çağrıdır. Barış için, çözüm için sadece diyaloga çağrıdır. O diyalog kapısı aralandığı zaman ölümler duracak” (Kars/ANF)
ÖNCEKİ HABER

Troia’nın kelebekleri

SONRAKİ HABER

İşçi çocukları 23 Nisan Şenliği’nde buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...