04 Nisan 2008 00:00

İstanbul mitinge hazırlanıyor

İşçiler ve kamu emekçileri, Pazar günü Kadıköy’de yapılacak olan miting için hazırlıklarını sürdürüyor

Paylaş

İstanbul’da DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikalar ile meslek örgütlerinin üyeleri Pazar günü Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı yapılacak olan miting için hazırlıklarını sürdürüyor. İşyerlerinde bilgilendirme toplantıları yapan kurum temsilcileri, 6 Nisan’da Kadıköy’de yapılacak mitingin kitlesel geçeceğini düşünüyor.
Petrol-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Ecvet Eşlegül bir haftadır örgütlü oldukları tüm işyerlerini dolaştıklarını ve mitinge katılımı örgütlediklerini söyledi. “İşçi arkadaşlarımız sabırsızlıkla mitingi bekliyor, Taban mücadeleye hazır, biz de konfederasyonumuz uzlaştık dese de mücadeleden yanayız ve mitinge tüm gücümüzle katılacağız” dedi.
Bu miting önemli
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bursa’da dahil olmak üzere Marmara Bölgesi’ni otobüslerle İstanbul’a getireceklerini kaydetti. Serdaroğlu, SSGSS’nin Meclis’te görüşmesinin sürdüğünü, bu nedenle Pazar günü yapılacak olan mitingin daha da önem kazandığını kaydetti.
Serdaroğlu, “Toplumun duyarlılığı arttı. Bunu sokağa yansıtmak lazım. Bundan sonraki süreçte de halkın tepkisini sokaklara yansıtarak, daha sonraki süreçte eylemlerin aynı kararlılıkla sürmesinde fayda var. Bir mitingle sonlanabilecek bir şey değil. Tepkiyi yükselterek sürdürmek lazım. EP’in içindeki kimi yapılar çok sıcak bakmıyor bu eylemlere ama özellikle Türk-İş’in tabanında bir rahatsızlık var. Türk-İş yönetimini de bunlar rahatsız ediyor” diye konuştu.
Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Bülent Yavaş ise Pazar günü yapılacak olan mitinge kitlesel katılacaklarını kaydetti. SSGSS konusunda işyerlerinde uzun süredir bir çalışma yürüttüklerini belirten Yavaş, tüm üyelerinin Kadıköy mitinginde olacağını kaydetti.
Temsilciler kurulu toplantılarını tamamladıklarını söyleyen Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ise 14 Mart’ta SSGSS’ye karşı yapılan iş bırakma eyleminin ve hükümete attırılan geri adımın işçilere büyük bir moral verdiğini söyledi. İşyerlerindeki üyelerinin tasarıya karşı mücadelenin büyütülerek sürdürülmesini ve tasarı geri çekilene kadar devam ettirilmesini istediğini belirten Servi, 6 Nisan Kadıköy mitingine kitlesel katılacaklarını belirtti. Uzlaşılmış görüntüsü verilmesine karşı olduklarını söyleyen Servi, “Bütün saldırılara karşı ortak hareket edilmesi gerekiyor. Türk-İş’in tavrı gerçeklerle bağdaşmıyor. Bu tavır sınıf mücadelesi perspektifinden uzak” dedi.
Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över de Pazar günkü mitinge katılacaklarını kaydetti. İşyeri temsilcilerinin işçilere yapılacak mitingi anlattıklarını, bildiri dağıttıklarını belirten Över, kitlesel bir şekilde Kadıköy’de olacaklarını söyledi.
Taban mücadeleden yana
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem sözcüsü ve Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek, Eğitim Sen ve KESK şubelerinin işyeri işyeri dolaşarak mitinge çağrı yaptığını ifade etti. Hem şube başkan ve yöneticilerinin hem de işyeri temsilcilerinin işyerlerinde toplantılar yaparak çağrılar yaparak mitinge hazırlandığını ifade eden Bukrek, mitinge katılımın diğer mitinglere göre daha yüksek olacağını ifade etti.
“İşyerlerinde herkesin yasaya büyük bir tepkisi var. Sadece bizim üyelerimiz değil diğer sendikalardan, sendika üyesi olmayanlardan da mitinge büyük bir katılım olacak” diyen Bukrek, tabanın yasanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu iyi anladığını ifade etti. “Bir çok işyerinde insanlar, ‘Pazar gününden sonra ne yapacağız?’ diye soruyor” diyen Bukrek, mücadelenin kararlılıkla devam etmesi halinde emekçilerin yasayı geri püskürteceğine inandığını dile getirdi.
BTS Anadolu Yakası Şube Başkanı Hasan Bektaş ise mitinge yoğun katılım sağlamak için çalıştıklarını dile getirdi. 1 Nisan’da yaptıkları iş bırakma eylemine, eylemin çağrıcısı olmayan sendikaların üyelerinin de katıldığı bilgisini veren Bektaş, tabanın yukarıdakilerin aksine yasanın eylem çağrılarına cevap verdiğini ifade etti. Bektaş, tüm güçleri ile mitinge katılacaklarını ifade etti.
Komiteler kuruldu
Genel-İş 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir, miting hazırlıkları için iş yerlerinde komiteler kurduklarını ve çalışmaların bu komiteler üzerinden yürüdüğünü ifade etti. Sadece kendi işyerlerinde değil bulundukları bölgelerde çalışmalar yaptıkları bilgisini veren Demir, “Dernekleri dolaşıyoruz, banka kuyruklarında çağrılar yapıyoruz, ev kadınlarını dolaşıyoruz, kahveler de çağrı yapıyoruz” deri. Mitinge gelme imkanı olmayanlara araç tahsis edeceklerini belirten Demir, görüştükleri işçilerin mitinge katılmayan ve hükümetle uzlaştık açıklamaları yapan sendikalara tepki duyduğunu da dile getirdi.
Tek Gıda-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu ise Türk-İş’in böyle bir kararı olmadığı için kitlesel katılmayacaklarını söyledi. SSGSS konusunda rahatsızlıkları olduğunu, ancak eylemlere katılmaları durumunda birilerinin rahatsız olacağını belirten Durdu, bireysel olarak miting alanında olacaklarını kaydetti.
BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Nevin Kaplan, mitinge kitlesel katılmak istediklerini ve bunun için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade etti. Kaplan, yemekhanelerde bildiri okuduklarını ve toplantılar yaparak tüm büro emekçilerine çağrı yaptıklarını belirtti. Genel-İş Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz; SSGSS’ye karşı mücadelerinin devam edeceklerini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mehmet Okur yine parladı

SONRAKİ HABER

Trabzonspor moral peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...