04 Nisan 2008 00:00

Enflasyon patikadan saptı

Üretici fiyatları mart ayında beklenin çok üzerinde arttı. Tüketim azalırken yaşanan artış ‘tıkanmayı’ gösteriyor

Paylaş

Açıklanan mart ayı enflasyon rakamları ekonominin artık çıkmaza girdiğini gösteriyor. Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) artış beklenin çok üzerinde gerçekleşti. Mart ayında, Üretici fiyatlarında aylık değişim yüzde 3,17 ile, bundan önceki en şiddetli küresel finans dalgalanmasının yaşandığı Haziran 2006’dan sonraki dönemin rekorunu kırdı. ÜFE’de Ocak-Mart döneni enflasyonu yüzde 6,26’ya ulaşırken, yıllık enflasyon da yüzde 10,50 ile bir yıllık aradan sonra yeniden çift haneli düzeylere ulaştı.
Enflasyon Mart ayında tüketici fiyat endekisine (TÜFE) göre yüzde 0.96 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.15’e çıkınca hedefle uyumlu patika da aşılmış oldu.
Banka ve aracı kurum arasında yapılan ankette, tüketici fiyatlarındaki artış oranı yüzde 0.66, üretici fiyatlarındaki artış oranının ise yüzde 1.23 oranında gerçekleşmesi bekleniyordu. Üretici fiyatlarındaki yüksek artış uzmanlarca ekonominin çıkmaza girdiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Birkaç gün önce açıklanan büyüme rakamlarının tüketimin ve yatırımların azaldığını ortaya koyduğunu hatırlatan uzmanlar, ‘tüketim yokken, üretici fiyatlarının artması uygulanan ekonomi politikalarının tıkandığını gösteriyor” diyor.
Sanayide
fiyatlar fırladı
Üretici fiyatlarındaki bu artışın, önümüzdeki aylarda, tüketici fiyatlarını da artırması bekleniyor.
Sektörel bazda bakıldığında fiyat artışları tarımda yüzde 0.82, sanayi sektöründe yüzde 3.75 olarak gerçekleşti. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 14.51 ile ana metal sanayi alt sektöründe görüldü.
Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3.53, imalat sanayinde yüzde 3.99, elektrik, gaz, su sektöründe yüzde 0.91 artış yaşandı.
MB hesap verecek
Enflasyon Mart ayında belirsizlik aralığının üst sınırı olan yüzde 9.1’i aştı. Merkez Bankası, hükümet ve IMF’ye sapmanın nedenlerini anlatan bir mazeret mektubu yazacak. Uzun bir süredir dünya piyasaları üzerindeki kara bulutlardan ülke ekonomisinin çok fazla etkilenmeyeceğine yönelik görüşlerin aksine, ekonomik göstergeler tehlike sinyali vermeye başladı. Merkez Bankası da ‘risklerin arttığı’ uyarısında bulunuyor. Merkez Bankası enflasyonu belirli limitler içinde tutmak için gösterdiği çabanın eskisi kadar kuvvetli olmayacağını, zaten hedefin tutturulmasının imkansız olduğunu vurguluyor.
Yatırım eğilimi bozuldu. İşsizlik oranları yükseldi. İç piyasa tüketim göstergesi olan tüketici güven ve beklenti endeksi “dramatik” şekilde düşüyor. Tehlike çanları kuvvetli şekilde çalıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Türkiye’nin kredi notu düşürüldü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıkladı.
S&P yaptığı açıklamada, görünümdeki aşağı yönlü revizyonun, kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle yapıldığına işaret edildi.
Bozulan makroekonomik ortamın Türkiye’nin dış kırılganlığını artırabileceğini, mali ve ekonomik riskleri aşağı yöne çevirebileceğini belirten S&P, hükümetin global ortamdaki bozulmayı ve politik belirsizlikleri başarıyla yönetebileceğini göstermesi halinde görünümün durağan geri döneceğini ifade etti.
S&P, mali disiplindeki ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarında sürecek kötüleşmenin not üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

‘Harbiye, yoğunluğu karşılayamayacak’

SONRAKİ HABER

Festival severler için Altyazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...