04 Nisan 2008 00:00

Mermer işçisinin feryadı

Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır. Benim çalıştığım mermer atölyelerinde çalışmak için insan değil, köle olmak gerekir.

Paylaş

Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır. Benim çalıştığım mermer atölyelerinde çalışmak için insan değil, köle olmak gerekir.
Kışın dondurucu soğuğunda su içinde çalışırız, bir yandan da elektrik kaçağı olma ihtimali yüksektir. İş yoğun olduğu zaman çalışma 16 saati buluyor. Sendika, sigorta da yok. Kaza durumunda özel hastanelere götürüp tedavi ettirme yoluna gidiyorlar. Doktorları ayarlayıp rapor verdirmiyorlar. Mermer kesilirken çok yoğun toz çıkar. Atölyede havalandırma yok. Doğru dürüst maske yok. Her bir yanımıza taş düşebilir. Ölmemek kaydıyla yaralanmak serbest.
Forklifti ehliyetsiz çocuklar kullanıyor. Kaza yaptıklarında hemen ehliyetli bir kişi kazayı üstleniyor. Jandarma gelip rapor tutup gidiyor. Olup bitenlere kimse ses çıkaramıyor. Ses çıkaran derhal işten atılır.
Kısaca; bizim işyerinde yasalar işlemiyor. Hak hukuk yok. Maaşlarımızı bile tam zamanında alamıyoruz. İş olmadığı günler çalışmadığımızda maaşımızdan para kesiliyor.
Bir mermer atölyesinden Asi ve Özgür (Sivrihisar/ESKİŞEHİR)
ÖNCEKİ HABER

Genç Hayat’a sahip çıkacağız

SONRAKİ HABER

Sağlıkta deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...