05 Nisan 2008 00:00

İşgalciler tarihi yağmaladı

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda ‘Toplumsal Hafıza- Belgesel Sinema’ temasında bu kez “Uygarlığın Beşiği Mezopotamya Yağmalanırken” adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı.

Paylaş

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda ‘Toplumsal Hafıza- Belgesel Sinema’ temasında bu kez “Uygarlığın Beşiği Mezopotamya Yağmalanırken” adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı. Robin Benger’in yönetmenliğini üstlendiği belgesel, izleyiciyi ABD’nin Irak işgali ve ardından yaşanan tarihin yağmalanmasına tanık ediyor.
Benger, belgeseli hemen talanın ardından Kanada Devlet Televizyonu için çekmişti. Konunun uzmanları ile görüşen yönetmen, yağmadan sonra yaşanan tarihi eser kaçaklığının uluslararası boyutunu gözler önüne seriyor. Ve bu eserlerin gittiği yer ise hep batının başkentleri ve diğer şehirleri...
Belgeselin gösteriminin ardından Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gül Pulhan tarafından “Geçmişi ve Geleceği Yok Olan Irak” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Pulhan, tarihin nasıl yağmalandığını fotoğraflarla gösterdi. Saddam döneminde tarihi eserlerin korunduğunu belirten Pulhan, yağmada 20 bin dolayında tarihi objenin kayıp olduğunu kaydetti. Pulhan, daha sonra yaşanan tepkiler ve basında çıkan haberlerin ardından ancak 5 bininin geri döndüğünü söyledi.
“Irak’ın geçmişi de geleceği de yok edildi” diyen Pulhan, yağmalanan eserlerin geri dönmesi konusunda ise umutsuz olduğunu belirtti. Yağmanın ardından işgal kuvvetlerinin iskambil kağıtlarına tarihi eserlerin fotoğraflarını koyduğunu hatırlatan Pulhan, “Şimdiye kadar 4 bin eserden 12’si geri geldi. Eserlerin Irak’a dönmesi çok zor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

‘68, 40’ıncı yılında sergi oldu

SONRAKİ HABER

Siyasi filmler geçidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...