05 Nisan 2008 00:00

Sınıftan yana sendika istiyoruz

Sizlere çalışmakta olduğum firmadan ve sendikamızın işveren yanlısı tutumlarından söz etmek istiyorum. Gebze TAYSAD’da bulunan Autoliv firmasında çalışmaktayım. İşyerimizde Türk Metal Sendikası örgütlü bulunmaktadır.

Paylaş

Sizlere çalışmakta olduğum firmadan ve sendikamızın işveren yanlısı tutumlarından söz etmek istiyorum. Gebze TAYSAD’da bulunan Autoliv firmasında çalışmaktayım. İşyerimizde Türk Metal Sendikası örgütlü bulunmaktadır. Tabii adına örgütlü denirse... Hepimizin bildiği gibi sermaye sahipleri bizlerin örgütsüzlüğünden ve dağınıklığından faydalanarak birçok saldırı yasaları çıkartmakta. İşçi sınıfının birçok bedeller ödeyerek elde ettiği kazanımları gasp etme girişimleri içindeler.
Son olarak SSGSS Yasa Tasarısı Türkiye emekçilerinin önüne sunuldu. Buna karşı Emek Platformu bir araya gelip bir dizi eylem kararı aldı. Bizler fabrikalarda çalışan işçiler olarak bu kararları sevinçle karşıladık. Uzun süreden sonra böyle toplumsal bir uyanış hareketi bizleri de heyecanlandırdı. İçinde bizim sendikamızın da bulunduğu EP bileşenleri, hükümetin bu yasasına karşı Türkiye genelinde 2 saatlik iş durdurma kararı aldı.
Eylemin uygulanacağı 14 Mart’a kadar sendika yönetimi ve temsilcilerden beklediğimiz açıklama yapılmadı. Bizler eylem günü durumu temsilcilere sorduk, fakat sendika temsilcileri eylemin yasal olmadığını ve çalışmak zorunda olduğumuzu bize aktardılar. Sadece 15 dakika gibi bir süre içerisinde EP’in açıklamasını okuyup tekrar işbaşı yapacağımızı söylediler.
Sendika temsilcilerinin bu açıklamasına işçiler olarak tepki gösterip 15 dakikalık basın metninin okunmasına katılmayacağımızı, 2 saatlik üretimi durdurmamız gerektiğini söyledik. Sonra da üretimi durdurup dinlenme alanlarına çıktık. Formen ve hat sorumluları işbaşı yapmamızı, aksi takdirde yasal prosedür başlatacaklarını belirttiler. Biz işçiler söylenenleri dinlemeyip tutumumuzu sürdürdük. Daha sonra sendika temsilcisi gelip yaptığımızın yasal olmadığını, üretim alanına çıkıp çalışmamız gerektiğini söyledi. Temsilcinin işverenin vekili gibi konuşması, işçilerin tepkisini çekti. İşçiler, Tür-İş’in de bu eyleme katıldığını, çıkan yasaların bizi de ilgilendirdiğini ve eyleme katılmamız gerektiğini belirttiler. 20 dakika kadar gösterdiğimiz bu tepkiden sonra üretim alanına çıkıp çalışmak zorunda kaldık. Bir hafta sonra da farklı gerekçeler gösterip 5 arkadaşımızı işten attılar.
Sendika ve işverenin bu tutumu karşısında işçiler çok tepkiliydi, ancak örgütsüz olduğumuzdan dolayı bir şey yapamadık. Türk Metal Sendikası’nın işçilerin sendikası değil de işverenin sendikasıymış gibi hareket etmesi ve üstelik bizlerden aidat alması, sendikal anlayışa aykırı hareket etmesi, artık canımıza tak etmiş bulunmaktadır. Bizler artık kendi işkolumuza giren ve işçi sınıfının hak ve menfaatlerini koruyup geliştiren bir sendikada örgütlenmemiz gerektiğini biliyoruz.
Autoliv’den bir grup işçi
(Gebze/KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

Yozlaşmaya karşı mücadele etmeliyiz!

SONRAKİ HABER

Kırşehir nereye gidiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...