05 Nisan 2008 00:00

NATO Zirvesi sona erdi

NATO’nun Bükreş zirvesi, NATO-Rusya Konseyi oturumuyla sona erdi. NATO için Afganistan’a Rusya üzerinden silah hariç kargo transferi anlaşması yürürlüğe girdi.

Paylaş

NATO’nun Bükreş zirvesi, NATO-Rusya Konseyi oturumuyla sona erdi. NATO için Afganistan’a Rusya üzerinden silah hariç kargo transferi anlaşması yürürlüğe girdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılığı NATO-Rusya Konseyi oturumunun ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, NATO Zirvesi’nde genişlemeyle ilgili alınan kararlar yüzünden Putin’le “söz düellosu çıkmadığını ve zıtlaşma olmadığını” belitti.
De Hoop Scheffer, Kosova, NATO’nun genişlemesi ve fazla detaya girilmeden füze kalkanı gibi konuların ele alındığını aktardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bugün yaptığı mektup teatisiyle, NATO için Afganistan’a Rusya üzerinden silah hariç kargo transferi anlaşmasının yürürlüğe girdiğini kaydeden De Hoop Scheffer, görüş ayrılıklarına rağmen NATO’nun Rusya’yla birçok alanda işbirliği yapabildiğini savundu.
Putin rahat
NATO ve Rusya arasında istişare, işbirliği, ortak karar ve eylemler için 2002 yılında oluşturulan NATO-Rusya Konseyi, yılda iki kez bakanlar düzeyinde toplanıyor. NATO-Rusya Konseyi’ne ilk kez katılan Putin, aynı zamanda 1990 yılından bu yana ev sahibi Romanya’yı ziyaret eden ilk Rus lideri oldu. Rus kaynakları, ilk kez NATO Zirvesi’ne katılacak olan Putin’in, Kosova’nın bağımsızlığı ve NATO’nun genişlemesi kapsamındaki itiraz ve endişelerini dile getireceğini, geçen yıl Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD ve NATO’ya yönelik sert konuşmasının aksine “dengeli” bir konuşma yapacağını ifade etmişti. Zirvenin dünkü oturumunda ABD’nin ısrarına rağmen Ukrayna ve Gürcistan’ın Üyelik Eylem Planı’na dahil edilmemesi, Rusya’yı büyük ölçüde rahatlatmıştı. Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olmalarına da şiddetle karşı çıkıyordu. Bu iki ülkeye gelecekte ittifaka üye olacakları taahhüdü verilmesini de “büyük bir stratejik hata” olarak nitelendirdi.
Soçi’ye doğru
Bu arada Putin, Bükreş’te Soçi zirvesi ile ilgili Bush’la da bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider 5-6 Nisan’da Soçi’de bir araya gelerek askıya alınan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması, Doğu Avrupa Füze Savunma Sistemi ve nükleer silahsızlanma anlaşmaları gibi konuları ele alacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin füze savunma sistemi, bölgeye doğru hareket eden füzeleri havada vurmak üzere Polonya’ya 10 füze bataryası, Çek Cumhuriyeti’nde de bir radar sistemi konuşlandırmayı öngörüyor. Rusya, NATO’nun belirgin ifadelerle destek verdiği füze kalkanına, ulusal güvenliğini tehlikeye attığı ve kendisini hedef aldığını belirterek karşı çıkıyor.
Zirveden notlar
Öte yandan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, NATO Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, NATO ile sivil malzemelerin Özbek topraklarından, Termez-Hayratan sınır kapısı üzerinden Afganistan’a ulaştırılmasıyla ilgili görüşmeye hazır olduklarını bildirdi. 1994 yılında NATO ile Barış İçin Ortaklık (BİO) programı kapsamında işbirliğine başlayan Özbekistan, 2005 yılında BİO çerçevesindeki işbirliğini askıya almıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ise NATO üyeliğinin Rusya’ya karşı olmadığını öne sürdü. Yuşçenko, NATO Zirvesi sırasında düzenlenen Ukrayna-NATO Komisyonu çalışmalarının açılışındaki konuşmasında, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin Ukrayna’nın batı bölgelerinde askeri ittifaka ait üslerin açılmasıyla sonuçlanmayacağının garantisini verdi ve “Ukrayna anayasası, topraklarımızda yabancı üslerin açılmasını yasaklamaktadır” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ahmedinecad: Askıya alma mazide kaldı

SONRAKİ HABER

Maliki’nin askerleri Basra’dan kaçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...