05 Nisan 2008 00:00

ABD’nin büyük buhranı açları ve hırsızları artırdı

UluslararasI Para Fonu (IMF) ABD’nin 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana en büyük finansal krizini yaşadığını açıkladı.

Paylaş

UluslararasI Para Fonu (IMF) ABD’nin 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana en büyük finansal krizini yaşadığını açıkladı. Yaşanan kriz, ABD’de son dönemde, yaşanan durgunluk ve mortgage krizi nedeniyle boş kalan evlere girilerek bakır boruların çalınmasını en yaygın suçlardan biri haline getirdi.
İşsizlik maaş başvuruları
ABD’de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 407 bin oldu. Çalışma Bakanlığı, 29 Mart’ta sona eren hafta itibariyle işsizlik maaşına başvuranların 38 bin kişi artarak, 407 bine çıktığını açıkladı. Açıklamada bunun, 17 Eylül 2005’den bu yana en yüksek rakam olduğu ifade edildi. Ekonomistler, önceki hafta 369 bin olan işsizlik maaşı başvurularının 29 Mart’ta sona eren haftada 370 bin olmasını bekliyordu.
Hırsızlar boş evlere girerek bakır boruları duvarlardan sökerek çıkarıyor ve satıyor. Bakır fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasının da etkisiyle bu hırsızlık vakaları ülke genelinde hızla yayılırken, ülkede bazı evlerin, evde döşeli bakır borulardan bile değersiz hale geldiği yorumları yapılıyor.
ABD ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 0.5 oranında büyüyeceğini tahmin eden IMF, global büyümenin 2008 ve 2009 yıllarında yüzde 3 veya daha altına düşme olasılığını yüzde 25 olarak görüyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke de, ekonominin hâlâ yavaş yavaş büyüdüğünü belirterek, “Resesyon olası” dedi. FED’in Bear Stearns’ün durumu konusunda erken bir uyarıya sahip olmadığını itiraf eden eden Bernanke, şirketlerin sermaye artırmaları gerektiğini vurguladı.
ABD ekonomisi için
Bernanke, FED uzmanlarının yatırım bankalarında “yerinde” inceleme yaptığına işaret ederek, “FED, Bear Stearns’ü kurtarmadı. Amerikan Finansal Sistemi’nin bütünlüğünü korumak için gerekeni yaptı. Umarım Bear Stearns, benzeri birşeyi bir daha yapmak zorunda kalmayız. Ayrıca FED’in Bear Stearns’e sağladığı finansman boşuna değil, ekonomiye yardımcı olmaya devam edeceğiz” dedi.
Aşevlerinin önünde 1.5 milyonluk artış
ABD’de bedava yemek dağıtan aşevlerine talep patladı. 2007’de 26.5 milyon kişinin karnını doyurduğu aşevlerinden bu yıl 3 aylık verilerden sonra 28 milyon kişinin faydalanması bekleniyor. Yani, kredi krizinin etkisiyle dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de aşevlerine akın edenlerin sayısında bu yıl 1.5 milyon kişilik rekor seviyede bir artış yaşanacak.
Uzmanlara göre yaşanan akın, ekonomik krizin bugüne kadar gerçekleşen en büyük kanıtı niteliğinde. Rakamın krizin derinleşmesiyle daha da yükselebileceği belirtiliyor.
ABD’de aşevlerinden faydalanmak için asgari ücretten daha düşük kazanç elde etmek gerekiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Havadan’ alınan gaz parası geri ödenecek

SONRAKİ HABER

Haiti’de yoksulluk protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...