05 Nisan 2008 00:00

Buğdayın üçte biri tehlikede

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), “kuraklık tehlikesinin sürdüğü”nü bildirirken özellikle buğday üretimi için “tehlike” uyarısında bulundu.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), “kuraklık tehlikesinin sürdüğü”nü bildirirken özellikle buğday üretimi için “tehlike” uyarısında bulundu. TZOB’dan yapılan açıklamada, mevcut yağış miktarının Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’nun bazı bölümleri için kuraklık sinyali verdiği bildirildi. Ekim-2007 ve Mart 2008 döneminde kümülatif yağışların genel olarak normalinden ve geçen yılki yağış miktarından fazla olduğu belirtilen açıklamada, yağışlarda geçen yıla göre Marmara Bölgesi’nde yüzde 43.6, Ege Bölgesi’nde yüzde 58.6, İç Anadolu’da yüzde 21.7, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 14.3 oranında artış, Akdeniz’de yüzde 5.4, Doğu Anadolu’da yüzde 15.7 ve Güneydoğu’da ise yüzde 34.6 azalma olduğu kaydedildi.
Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yağış azalmasının mart ayları itibariyle Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 27.2, Doğu Anadolu’da yüzde 54.4 ve Güneydoğu’da da yüzde 52 olduğu belirtildi. Mart ayı yağışları normale göre yüzde 25.8 oranında daha az olmuştur.
Doğu kuraklık kervanına katıldı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı yağışlarının normalden daha az gerçekleştiğini belirterek, “Son 2-3 yıldır kuraklık görülmeyen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri de artık yeterli yağışı alamadığı için kuraklık kervanına katıldı. Bu durum buğday üretimimizi olumsuz etkiliyor. Çok şiddetli kuraklık olan bölgelerde ve illerde eğer bu durum devam ederse Türkiye buğday üretiminin yüzde 30’u tehlikeye girecektir” dedi.
Kuraklığın etkisini kısmen azaltabilmek için üreticilerin sulama yapabilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, elektrik borçlarından dolayı sayaçları kapanan üreticilerin sulama yapamadığına dikkat çekti. Bayraktar, “Sayaçları kapalı olan üreticilerimizin elektrikleri açılmalı, elektrik borçlarından dolayı icralık olan üreticiler bu durumdan kurtarılmalı ve elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır” dedi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Döviz, enflasyonu daha da yükseltecek

SONRAKİ HABER

‘Havadan’ alınan gaz parası geri ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa